Dat meldt de website in een update van de oude test, en voorafgaand aan een nieuwe test van ssd-schijven en hd's.

De test van eind juni had als opvallende conclusie dat laptop-ssd's op de keper beschouwd niet zuiniger zijn dan conventionele hd's, maar zelfs een grotere last opleveren voor de batterijduur. Daarmee, zo concludeerde de bekende hardwaresite, is een van de voordelen die fabrikanten van ssd's noemen in de knop gebroken. De auteurs schreven zelfs over 'een hoax' van de leveranciers van harde schijven.

Fout

Maar, zo meldt de site, indertijd zijn in de testopzet fouten gemaakt waardoor de laptop onder verschillende belastingen werd blootgesteld, waardoor de variabelen in batterijduur niet alleen op de ssd's konden worden geschoven. Ook zou de gebruikte hd, de Hitachi Travelstar, een bovengemiddeld systeem voor energiebesparing bevatten, waardoor een algemene conclusie over hd-ssd een scheve zou zijn. Na de oorspronkelijke test hadden lezers al kritiek geuit op het bijbehorende reactiesysteem.

De site heeft daarom een nieuwe, uitgebreidere test gedaan, met meer schijven (zowel hd's als ssd's). Bovendien is de procedure flink aangepast. Niet de batterijduur werd gemeten, maar het directe verbruik in identieke omstandigheden, met behulp van benchmarks (aan de hand van een batch script) en een multimeter.

Verder zijn twee nieuwe ssd-schijven aan de test toegevoegd (de OCZ Sata 2 2.5-inch en Super Talent Masterdrive MX), terwijl de Hitachi hd in deze test wordt vergezeld door drie andere hd's.

Met de nieuwe testmethode komt de site met een wat aangepaste conclusie: ssd's zijn zuiniger als de last hoog is, maar de mechanische drives vreten minder bij een lage last. Grote uitzondering is volgens de testers de schijf van OCZ, die alles en iedereen ver achter zich liet. "Hoewel een fout was geslopen in het gedeelte over de batterijduur voor het oorspronkelijke 'Flash ssd is een hoax'- artikel, waarvoor we ons verontschuldigen, zaten de conclusies er niet ver naast", schrijven de testers naar aanleiding van de nieuwe test. "Flash ssd's zorgen uit zichzelf niet voor een langere batterijduur; betere effici├źntie komt voort uit het gebruik van de juiste ssd voor een specifieke toepassing." Bron: Techworld