De producent van navigatieapparatuur heeft over 2008 een verlies geleden van 873 miljoen euro. In 2007 werd nog bijna 320 miljoen euro winst gemaakt. De klap kwam vooral in het vierde kwartaal van 2008, waar het bedrijf een negatief resultaat van 989 miljoen euro boekte. In de voorgaande kwartalen van 2008 werd nog een voorzichtige winst geboekt.

De resultaten staan onder druk door de overname van Tele Atlas. TomTom moest in het vierde kwartaal 1 miljard euro afboeken op de waarde van Tele Atlas, ruim een derde van het bedrag waarvoor de kaartenmaker vorig jaar werd ingelijfd. Door de rode cijfers sluit TomTom niet uit dat het huidige afspraken met banken moet schenden als de economische omstandigheden verder verslechteren.

Geen spijt

Tegen persbureau Reuters laat topman Harold Goddijn weten geen spijt te hebben van de overname van Tele Atlas. "De acquisitie is nog steeds logisch. We hadden wel graag wat meer tijd gehad om de nieuwe strategie ten uitvoer te brengen."

Als gevolg van dit nieuws kelderde het aandeel TomTom dinsdagochtend flink op de beurs in Amsterdam. Om 10.45 uur stond het aandeel 10,5 procent lager op 2.92 euro.