TomTom heeft momenteel schulden ter waarde van ongeveer 1,16 miljard euro, vooral veroorzaakt door de overname van kaartenproducent TeleAtlas in 2007, een aankoop van 2,9 miljard euro. TomTom wordt door de recessie al enige tijd geconfronteerd met een teruglopende vraag naar haar producten.

Volgens financieel directeur Marina Wyatt beweegt TomTom zich binnen de grenzen van de nieuw vastgestelde bankconvenanten, die gebaseerd zijn op de verhouding tussen nettoschuld en bedrijfsresultaat.

Bankenconsortium

Cyrte Investments en Janivo Holding nemen samen voor ruim 100 miljoen aan nieuwe aandelen voor hun rekening. Daarnaast zijn de vier oprichters van TomTom goed voor 169 miljoen euro; het resterende bedrag wordt wordt gegarandeerd door een bankenconsortium van Royal Bank of Scotland, Rabobank, ING, Goldman Sachs en Deutsche Bank.

De omzet van TomTom daalde in het eerste kwartaal met ruim 30 procent en kwam uit op 213 miljoen euro.

Apple

Nadat het aandeel TomTom afgelopen vrijdag nog met 21,6 procent was gestegen naar 7,48 euro, mede naar aanleiding van - later door CEO Goddijn ontkende - geruchten dat het voor samenwerking zou zijn benaderd door Apple, dook het vanochtend in de openingshandel weer omlaag. De vrees is dat de aangekondigde emissie voor verwatering van het aandeel zorgt. TomTom zakte 4,4 procent en bungelde daarmee onderaan de AEX.

Bron: Channelworld.nl