Het alternatieve bod van grootaandeelhouders Carl Icahn en Souteastern Asset Management kan op weinig steun rekenen van het bestuur van Dell. Oprichter Michael Dell zit vooralsnog op het vinkentouw bij de overname van de pc-gigant. Dat blijkt uit een brief van de Raad van Bestuur aan de aandeelhouders die vandaag is verstuurd.

Meer duidelijkheid

In het voorstel dat de twee grootaandeelhouders vorige week deden, kunnen alle aandeelhouders van Dell hun aandelen behouden en 12 dollar per aandeel (in cash of bijkomende aandelen) ontvangen. Het voorstel staat lijnrecht tegenover de plannen van oprichter Michael Dell, die het bedrijf met een bod ter waarde van 24,4 miljard euro van de beurs wil halen.

De Raad twijfelt hardop aan de financiering van Icahns plan. Er moet eerst meer duidelijkheid komen over de voorgestelde acquisitie, welke rol het huidige senior managementteam heeft bij het regelen van de financiering en wie er in het plan van Icahn uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de dagelijkse leiding van Dell.

Financieel haalbaal?

De bestuursleden willen ook meer informatie over het toekomstig uitgekeerde dividend. Tot die tijd maken zij zich zorgen of het voorstel überhaupt wel financieel haalbaar is met het huidige kapitaal van het Dell en of hiermee “toekomstige kasstromen” niet in gevaar komen, zo valt te lezen in de brief aan de aandeelhouders.

Het blijft bovendien onduidelijk voor de Raad of het voorstel van miljardair en risico-investeerder Icahn bedoeld is als overnamevoorstel of als een alternatief wanneer de aanstaande verkoop van Michael Dell alsnog wordt afgekeurd.