Garrett kreeg ooit de toorn van de Linux-vader over zich heen in een discussie met Red Hat-ontwikkelaar David Howells. Hij stelde een kernelpatch voor om het bootslot op Windows-hardware te omzeilen. Torvalds wilde dat Howell dat voorstel subiet introk, maar Garrett wilde eerst discussiëren over de technische merites van het plan.

Daarop reageerde Torvalds met zinsnedes die we zelfs op Webwereld niet durfden te herhalen. Garrett sluit zich dan ook van harte aan bij de eerder deze week uit onvrede opgestapte kernelontwikkelaar die de onvriendelijke cultuur van kernelontwikkelaars helemaal beu was.

Kernel met verfoeide elementen

Ontwikkelaar Sarah Sharp gaf eerder tegengas aan Torvalds en vroeg om met iets meer respect behandeld te worden. In 2013 was er ophef over de onvriendelijk subcultuur die gedoogd of zelfs gestimuleerd werd door de kernelmaintainer, maar er is in de tussentijd weinig veranderd. De kernel die Garrett heeft gepubliceerd bevat overigens de beveiligingselementen waarvan de kernelbedenker vindt dat ze in userland thuishoren.