De doorbraak is geboekt met onderzoek naar bit-patterned media, een magnetische opslagtechnologie die wordt ontwikkeld voor toekomstige harde schijven. In hedendaagse schijven is het magnetisch materiaal verspreid over het oppervlak van de disk en zitten de bits met data in enkele honderden magnetische putjes. Die technologie heeft nu de grenzen voor hogere dichtheid in zicht.

Opdelen

Bit-patterned media verdeelt het oppervlak in een groot aantal magnetische stukjes, die op hun beurt allemaal weer bestaan uit een paar magnetische korreltjes. Onder de microscoop zien de magnetische stukjes eruit als duizenden dicht op elkaar geplaatste kleine bollen.

Er zijn al eerder prototypes van deze datadragers gemaakt, maar Toshiba claimt dat zijn technici er nu voor het eerst in zijn geslaagd om de deeltjes keurig in rijen te ordenen. De rijen en ruimtes daartussen zijn belangrijk, omdat die dienst doen als markeerpunten. Als het oppervlak van de schijf zou bestaan uit een ongeorganiseerde massa van magnetische bits, dan zou het onmogelijk zijn om de data te vinden.

Data snel vinden

Dankzij de strakke ordening kan de informatie snel worden gelocaliseerd. Toshiba meldt ook dat het bruikbare signalen heeft gekregen van de kop die over de data gaat, en dat die correct stopte bij een track op de schijf.

De details van deze doorbraak worden vandaag bekend gemaakt op The Magnetic Recording Conference, die maandag in San Diego is begonnen.

2,5 terabits per vierkante inch

De techniek verkeert nog in het prototypestadium, maar is wel erg veelbelovend. De data op de schijf kan een dichtheid hebben tot 2,5 terabits per vierkante inch.

Ter vergelijking: de schijf met de hoogste capaciteit die Toshiba nu produceert, heeft een dichtheid van 541 gigabits per vierkante inch. Die schijf is gebaseerd op huidige hd-technologie, die dus eenvijfde haalt van wat er met de nieuwe technologie mogelijk is.

Toshiba verwacht dat de eerste bit-patterned schijven in 2013 op de markt komen.

Bron: Techworld.nl.