Amerikaanse klanten hebben Toshiba aangeklaagd voor het maken van prijsafspraken bij lcd-producten en hebben daarbij gelijk gekregen. De jury van de federale rechtbank in San Francisco heeft bepaald dat het Japanse bedrijf 87 miljoen dollar moet betalen. Toshiba zelf verwacht vrijuit te gaan, meldt de IDG News Service.

Lcd-prijzen jarenlang te hoog

Toshiba zou zich medeschuldig hebben gemaakt aan een grootschalig kartel. Daarbij hielden zeven grote fabrikanten jarenlang de prijzen voor lcd-producten als flatscreens, notebooks en monitoren kunstmatig hoog. Met name Samsung, Sharp en het Taiwanese Chimei Innolux speelden een grote rol. Eind 2011 werd de zaak geschikt en moesten de zeven gezamenlijk een afkoopsom van 538 miljoen dollar betalen.

De afkoopsom van 538 miljoen dollar die nu wordt betaald, is de straf voor het toebrengen van schade aan de klanten van die notebook- en tv-producenten, dus bijvoorbeeld winkelketens en distributeurs. Die betaalden door de prijsafspraken van het kartel uiteindelijk ook te veel voor de lcd-schermen. Daarnaast moeten vijf lcd-leveranciers meer dan 14,7 miljoen dollar betalen om rechtszaken te schikken in acht Amerikaanse staten.

Toshiba wil niet schikken

Toshiba kon destijds geen overeenstemming bereiken over een schikking. Ruim een half jaar later is de zaak alsnog voor een 10-koppige jury in San Francisco gekomen, die het Japanse bedrijf schuldig verklaart. Toshiba moet in totaal 87 miljoen dollar betalen: 70 voor de aansprakelijkheid tegenover consumenten en 17 miljoen dollar voor die van fabrikanten.

Maar daar stemt Toshiba niet mee in. Het Japanse bedrijf is strijdbaar en is van plan om met alle juridische macht zich te zullen verdedigen. “Toshiba heeft consequent volgehouden dat het geen illegale activiteiten heeft ondernomen op de Amerikaanse lcd-markt, en zal daar niet van afwijken", valt te lezen in het statement. Eerder ging ook schermenfabrikant AU Optronics in beroep.

'Schade is al betaald'

Toshiba vindt naast het feit dat het onschuldig is ook dat de slachtoffers van het kartel reeds zijn gecompenseerd. Het bedrijf meent dat de zeven andere fabrikanten van lcd-schermen de geleden schade al voldoende hebben afbetaald en verwacht daarom volledig vrijuit te gaan.