De doorbraak is gedaan in onderzoek naar bit-patterned media, een magnetische opslagtechnologie die wordt ontwikkeld voor toekomstige harde schijven. In de schijven van tegenwoordig is het magnetisch materiaal verspreid over het oppervlak van de disk en de bits aan data zitten in enkele honderden magnetische putjes. Maar die technologie heeft de grenzen van de groei bereikt.

Bit-patterned media verdeelt het oppervlak in een groot aantal magnetische stukjes, die op hun beurt allemaal weer bestaan uit een paar magnetische korreltjes. Onder de microscoop zien de magnetische stukjes eruit als duizenden dicht op elkaar geplaatste kleine bollen.

Er zijn al eerder prototypes van deze datadragers gemaakt, maar Toshiba zegt dat hun technici er voor het eerst in zijn geslaagd om de deeltjes keurig in rijen te ordenen. De rijen en ruimtes ertussen zijn belangrijk, omdat die dienst doen als markeerpunten. Als het oppervlak van de schijf zou bestaan uit een ongeorganiseerde massa van magnetische bits, dan zou het onmogelijk zijn om de data te vinden, maar door de ordening kan de informatie snel worden gelocaliseerd.

Toshiba zei ook dat het bruikbare signalen heeft gekregen van de kop die over de data gaat, en dat die stopte bij een track op de schijf.

De details van deze ontwikkelingen zullen vandaag bekend worden gemaakt op The Magnetic Recording Conference, die maandag in San Diego is begonnen.

De techniek is nog steeds in het prototypestadium, maar is wel erg veelbelovend. De data op de schijf kan een dichtheid hebben tot 2,5 terabits per vierkante inch. Ter vergelijk: de schijf met de hoogste capaciteit die Toshiba nu heeft en die op huidige technologie is gebaseerd, heeft een dichtheid van 541 gigabits per vierkante inch. Dat is één vijfde van wat er met de nieuwe technologie mogelijk is.

Toshiba verwacht dat de eerste bit-patterned schijven in 2013 op de markt zullen komen.

Bron: Techworld