N-hexane heeft de zenuwstelsels van tientallen Chinese fabrieksmedewerkers aangetast, meldt een onderzoeksjournalist van de Australische publieke omroep ABC. De stof wordt gebruikt in het productieproces van touchscreens in tal van nieuwe apparaten. Meerdere medewerkers zijn in het ziekenhuis opgenomen met chronische pijnen.

Onderzoeksjournalist Stephen McDonell sprak met de getroffen Chinezen. In een dorp in de buurt van de fabrieken organiseren de inwoners nu ook protesten. Het aantal fatale kankergevallen in de omgeving is flink gestegen. De Chinese autoriteiten doen volgens McDonnell weinig of niets om de gezondheidssituatie te verbeteren.

iPhone-dode

In februari dit jaar werd al bekend dat een medewerker van Wintek, dat touchscreencomponenten levert, in augustus 2009 is overleden als gevolg van n-hexane vergiftiging. De stof wordt vooral gebruikt als vervanger voor alcohol bij het schoonmaken van aanraakschermen. Tientallen medewerkers van Wintek zijn al opgenomen wegens gezondheidsproblemen door het gebruik van de stof.

McDonell sprak met vrouwen die al meer dan zes maanden in het ziekenhuis lagen wegens vergiftiging. Volgens de vrouwen moesten ze n-hexane gebruiken bij het productie van de iPhone.

Foxconn

De werkomstandigheden in de Chinese elektronicafabrieken liggen al langer onder vuur. Personeel van onder meer Foxconn werd zwaar onderbetaald. Meerdere medewerkers pleegden zelfmoord. Foxconn wil medewerkers nu meer gaan betalen, wat voor extra kosten voor onder meer Apple, Nokia en SonyEricsson zal zorgen.