De RAT is terug: de opvallende randapparatuurmaker Mad Catz ging twee jaar geleden ter ziele en na het faillissement verdwenen de ontwerpen mee het graf in. Althans, dat dachten we. Maar nee! Mad Catz keerde triomfantelijk terug op consumentenelektronicabeurs CES dit jaar. Of tenminste, een nieuw bedrijf dat de branding en designs van het oude bedrijf heeft overgenomen.

Het nieuwe Mad Catz heeft ook de bekende serie RAT-muizen nieuw leven ingeblazen. Wat vinden we daarvan? Is het de naam waardig? We gingen uitgebreid aan de slag met de RAT 8 om zulke vragen te kunnen beantwoorden.

Opvallende muis

Ik herinner me mijn eerste RAT nog. Hoe kan het ook anders? Bijna tien jaar na de komst, is het de opvallendste muis met het knallendste design dat ik ooit heb gezien. Met het verruilen van een normale plastic behuizing voor metaal en zichtbare schroeven, knoppen en een soort gradenboog lijkt het wel militaire hardware.

Dat is een polariserend design: sommigen vinden het afschuwelijk, andere fantastisch. Ik zit in de tweede categorie en dat is opvallend, want ik ben normaal niet zo'n fan van de 'edgy' esthetiek van apparatuur voor gamers. Maar de RAT gaat zo extreem dat ik niet anders kan dan kijken. Ja, het is ruw en onverfijnd, maar het voelt bewust en intrigerend.

Anti-standaard

Als de DeathAdder van Razer het hoogtepunt is van modern design van gamingmuizen - het ontwerp is namelijk zo vaak gekopieerd dat het bijna de standaard van de hele gamersmarkt is geworden - dan is de RAT het tegenovergestelde: er is niets wat er ook maar enigszins op lijkt. Zelfs partijen die dit imiteren gaan niet zo ver als Mad Catz en gooien niet de hele traditionele identiteit van een muis overboord.

Op de volgende pagina: persoonlijke radicale tweaks maken de muis ontzettend modulair.

Haal de R.A.T. 8 hier het voordeligst

(Hieronder nog wat modellen van het oude Mad Catz)

Het is natuurlijk veel meer dan enkel uiterlijk. Het hele idee van de industriële look is dat de muis ontzettend modulair is: een serie van knoppen en schakels die - in theorie - de perfecte muis moeten opleveren. Hoe zwaar hij beweegt, hoe hij aanvoelt, hoe hij functioneert - het is allemaal aanpasbaar.

Steile leercurve

Maar dat vereist wat studeren, omdat het ontdekken van de ins en outs van de RAT niet zo eenvoudig is. "Ah, ik heb iets losgeschroefd", denk je, en dan... "Wacht, wát is er gebeurd? Hoort dit niet los te zijn? O nee, wat moet ik nu doen?" Met andere woorden: houd de handleiding in de buurt, want de kans is groot dat je hem nodig gaat hebben.

Je kunt heel veel tweaken aan de RAT 8, groot en klein. Een schakeltje aan de rechterkant zorgt ervoor dat je kunt instellen hoe het vlak waar je handpalm op rust verder komt te liggen of juist dichterbij, waardoor de vorm zelfs verandert. Hij kan van een bijna cirkelvormige muis naar een uitgerekte ovaal gaan. De eerste is fijn voor mensen die vooral de vingers gebruiken, de tweede voor mensen die hun hele hand gebruiken - en er zijn allerlei vormen daar tussenin. Je kunt zelfs de standaard handpalmgrip verwisselen met een van rubber voorziene bovenkant of een gladde plastic afwerking.

Inbussleutel

Ook de plek waar je pink op rust is verwisselbaar, hoewel dat meer voeten in de aarde heeft. Er zit een inbussleutel verstopt in de RAT en je moet de zijkant losschroeven en de nieuwe erin draaien. Ook hier heb je de optie voor een rubberen grip of volledige plaat, maar bij de tweede optie voelde de RAT wat instabiel en zakte hij in als ik m'n gewicht erop legde.

Haal de R.A.T. 8 hier het voordeligst

Op de laatste pagina: Stop die inbussleutel nog niet terug, want er is meer.

Aan de linkerkant heb je een verende schroef om de plek waar de duim zit naar voren of achteren te bewegen, afhankelijk van wat je wilt. Op de plek waar de inbussleutel zit, kun je gewichtjes toevoegen (of verwijderen) om de RAT zwaarder of lichter te maken. Hij heeft drie gewichtjes van 6 gram, waardoor je van 127 gram zonder gewicht naar 145 gram kunt gaan.

Er zijn ontzettend veel opties die je zo al hebt. Maar je kunt bijna alles op persoonlijke voorkeur aanpassen, zolang je persoonlijke voorkeur er maar uitziet als iets dat in een Michael Bay Transformers-film thuishoort. Het past niet zo heel erg bij m'n smaak, maar hij is verrassend comfortabel als je hem eenmaal hebt ingesteld en hij voelt duurzaam aan.

Hardware-upgrade

En je hebt dus veel knoppen. Je hebt de standaardknoppen voor links, rechts, midden, aanvullende toetsen naast links, een DPI-instellingsknop, een tweede scrolwiel (voor strafend scrollen) naast de duim, twee aanvullende toetsen bij de duim en een sniper-knop vooraan. Er is zoveel. Het is bijna niet goed te omschrijven, maar het punt is dat je opties, veel opties hebt.

De hardware heeft ook een upgrade gehad sinds het verscheiden van Mad Catz. De RAT 8 komt mee met de concurrentie, met een Pixart PMW3389 optische sensor - dezelfde 3360-variant die Razer gebruikt met de DeathAdder, Mamba, enzovoorts. Dat betekent heel precieze nauwkeurigheid, tot aan 16.000 DPI.

Conclusie

Dit is dus een geweldige terugkeer van de naam Mad Catz. De muis heeft zijn problemen. Het blijft een RAT en mensen zijn verdeeld over het uiterlijk. Stof is een tweede probleem, want al die kieren en openingen verzamelen vuiligheden. Maar als je graag aan een product sleutelt om hem eigen te maken, kun je qua modulariteit niet verder dan de RAT en hij is uitgerust met prima sensoren.

Mijn enige zorg is dat Mad Catz voorheen bekend stond om de hoge mate van uitvallende apparaten. Dat zijn dingen die je meestal een jaar of twee later gaat merken, dus dat kunnen we in deze recensie helaas niet meenemen. We houden het in de gaten, maar vooralsnog moet de tijd leren of het nieuwe Mad Catz betrouwbaarder is dan het oude.

Haal de R.A.T. 8 hier het voordeligst