De extreemrechtse LDPR, de vierde partij van Rusland, heeft een officieel voorstel ingediend om trollen op internet aan banden te leggen. Ze willen een systeem op basis van Amerikaanse software van de Stanford en Cornell universiteiten gebruiken om irritante gebruikers op internet op te sporen en voor het gerecht te brengen.

Maar de partij blijft voorzichtig hyperparanoïde en waarschuwt in het voorstel voor geheime spionagemechanismen in de software. Een beter idee is daarom op basis van het Amerikaanse systeem een eigen implementatie te maken, waarbij een speciale politiemacht zou kunnen toezien op handhaving.

'Niemand trollt onder zijn echte naam'

Andere partijen zien wel heil in het plan, schrijft Russia Today. Verenigd Rusland, de grootste politieke beweging in het land, wil echter nog een stapje verder gaan en anoniem internetten überhaupt verbieden. Daardoor zou het fenomeen helemaal verdampen, redeneren de centrumdemocraten.

Eerder deze maand deed LDPR een wetsvoorstel waarin het kantoormedewerkers verbiedt zich op een werkdag met sociale media bezig te houden. Reden: de nationale veiligheid zou in het geding zijn door losbandig Facebooken en Twitteren.