Microsoft opent binnen een maand een tweetal nieuwe datacenters. Nadat eerder de bouw van een groot serverpark in het Amerikaanse Ohio uitgesteld werd, opent het bedrijf alsnog nieuwe datacenters in Chicago en het Ierse Dublin.

De twee datacenters ondersteunen het bedrijf bij het faciliteren van de zoekmachine Bing en het cloud besturingssysteem Azure. Ondanks de kwakkelende economie houdt Microsoft vast aan haar voornemen om het voortouw te nemen in cloud computing. Arne Josefsberg van Microsoft (Infrastructure Services) is enthousiast. “In de software-plus-services strategie van het bedrijf zullen deze datacenters een sleutelrol innemen", zo schrijft hij op zijn blog.

Voor het eerst buiten de VS

Het serverpark in Dublin, dat woensdag in gebruik wordt genomen, is het eerste grote datacenter dat het concern uit Redmond buiten de Verenigde Staten bouwt. De oppervlakte van het park bedraagt ruim 30 vierkante kilometer, wat eigenlijk schril afsteekt bij de omvang van het andere center in Chicago dat 65 vierkante kilometer aan oppervlaktemeters telt. Dit megapark zal officieel op 20 juli in gebruik worden genomen.

In het datacenter van Chicago wordt tweederde van de servers geïnstalleerd in grote containers, met elk 1800 tot 2500 serversystemen. Microsoft kiest voor deze opzet omdat het hierdoor niet de gehele faciliteit, maar slechts de aparte containers hoeft te koelen. Het serverpark in Dublin is daarnaast zo gebouwd dat de gehele faciliteit af kan met koeling van de buitenlucht. Volgens het concern scheelt dit enorm in energieconsumptie.

Ook Google stelde bouw uit

Microsoft liet eind vorig jaar weten een ander groot park in Ohio uit te stellen wegens de financiële crisis. Hierin is het concern van topman Steve Ballmer niet de enige, ook aartsrivaal Google besloot eind vorig jaar de bouw van een datacenter in de staat Oklahoma uit te stellen.

Dat de twee datacenters nu alsnog geopend worden, mag opvallend heten. In april dit jaar verloor Microsoft haar manager van de datacenter groep aan de gespecialiseerde serverpark investeerder Digital Realty Trust. Eind vorig jaar verloor het bedrijf de belangrijke datacenter expert James Hamilton aan Amazon Web Services.

Microsoft: meer dan tien serverparken

De laatste datacenters die Microsoft in gebruik nam, waren die van 44 vierkante kilometer in San Antonio (Texas) in september 2008 en van 46 vierkante kilometer in Quincy (Washington) in april 2007. Hoeveel serverparken de firma de afgelopen decennia precies gebouwd heeft, wil men niet prijsgeven. Volgens het bedrijf ligt dit aantal ‘hoger dan tien’ en ‘lager dan honderd’. Bron: Techworld