Maar algemeen directeur Jaap Nieuwenhuis van 2NR, de nieuwe mvno (virtuele operator), houdt het voorlopig bij twee nummers op een enkele sim-kaart. Nieuwenhuis benadrukt dat het geen doorschakeldienst is. "Op normale simkaarten is eigenlijk maar één nummer geschakeld, wij schakelen daar nog een tweede nummer op."

Dat is technisch lastig maar via een 'aantal slimmigheidjes' kan dat wel, tot dertig verschillende nummers. "Wij laten twee 06-nummers naar die ene sim-kaart wijzen." Normaal is het erg lastig om verschillende nummers tegelijkertijd actief te gebruiken op één sim-kaart.

Complexe techniek

De techniek achter de dienst is ontworpen door ElephantTalk, in dit geval een Mobile Virtual Network Enabler (mvne) die de techniek voor 2NR (de mvno) regelt. ElephantTalk levert alle techniek die nodig is voor de verbindingen, alleen de zendmasten zijn niet in handen van ElephantTalk, die zijn van T-Mobile. Met de techniek kan het aantal gebruikte nummers oplopen tot 30 verschillende per sim-kaart.

"We hebben iets langer dan een jaar aan deze techniek gebouwd", zegt Martin Zuurbier, coo en cto van ElephantTalk. Volgens hem is het 'kinderlijk eenvoudig' om twee nummers aan een sim-kaart te koppelen. Het lastige is de twee nummers tegelijkertijd in de lucht te houden. Dit doet ElephantTalk door verschillende systemen op de juiste manier met elkaar te laten praten. "De techniek is complexer dan je zou denken."

Zakelijke markt

TweedeNummer.nl richt zich vooral op de zakelijke markt en op kleine zelfstandigen zoals loodgieters." Dat zijn vaak mensen die nu met twee telefoons op zak lopen." Er is wel een oplossing voorhanden met twee sim-kaarten in één telefoon. Daar moet echter tussen geschakeld worden. Als het ene nummer in gebruik is gaan inkomende gesprekken bij het andere nummer automatisch naar de voicemail. Vaak moet ook de telefoon herstart worden om het andere nummer te kunnen gebruiken. "Nu is het net alsof je een tweede oproep krijgt terwijl je in gesprek bent", zegt Nieuwenhuis. Als er een oproep op het andere nummer komt wordt die automatisch doorgeschakeld naar de voicemail.

Daar komt nog bij dat er dubbel zoveel energie wordt verbruikt om de twee sim-kaarten in de lucht te houden. "En je hebt twee abonnementen nodig", zegt Nieuwenhuis. "Bij ons is het één abonnement met twee nummers en gescheiden rekeningen", aldus Nieuwenhuis. 2NR rekent 4,95 euro per maand bij een tweejarig abonnement of 9,95 per maand voor een eenjarig abonnement. Bellen kost dan 15 eurocent per minuut en dataverkeer 9,95 per maand voor 50MB. Voor 400 en 2500 megabyte zijn de kosten respectievelijk 24,95 per maand of 54,95 per maand. Of data kost 1 euro per megabyte. 2NR rekent 34,95 euro aansluitkosten.

Eén abonnement

"Bij ons krijg je één simkaart met twee nummers. Alles zit in de prijs." Inclusief een management-tool, aldus Nieuwenhuis. Volgens hem zijn alle telefoons geschikt om via dit systeem te werken.

Er is ook een prepaid variant met 9,95 euro aansluitkosten en een gesprekstarief van 25 eurocent per minuut. Dataverkeer is dan niet mogelijk. De dienst kan ook worden uitgeprobeerd met de variant 'Erbij'. Gebruikers krijgen dan een nummer van 2NR dat draait naast het nummer van de huidige provider. Tot 1 juli is die dienst gratis na het betalen van 9,95 euro aansluitkosten, daarna wordt een bedrag van 4,95 euro per maand in rekening gebracht. Gebruik van sms- en dataverkeer is via het tweede nummer is dan niet mogelijk.

Internationaal schakelen

Nieuwenhuis laat weten dat 'dit misschien ook niet eens de perfecte oplossing is', maar hij heeft goede hoop. In de toekomst overweegt hij de dienst uit te breiden naar verschillende buitenlandse providers. Dan moet het mogelijk zijn om bijvoorbeeld een Nederlands, Duits en Frans nummer te hebben, waar vlekkeloos tussen geschakeld kan worden.