E-mail ontvangen via sms is al geruime tijd mogelijk. Maar internetdienst Twigger voegt daar de mogelijkheid aan toe dat gebruikers de inbox van de e-mail eerst kunnen raadplegen. Vervolgens kan bepaald worden welke berichten daadwerkelijk gelezen moeten worden. Twigger richt zich met deze dienst op een grote groep gebruikers. "Heel veel mensen maken gebruik van sms. Daarom denken we dat e-mail via sms interessant kan zijn voor zowel zakelijke gebruiker als de jongere die heel veel sms't", zegt Gabriel Troostwijk van Twigger. Het bedrijf benadrukt het gemak waarmee snel e-mail bekeken kan worden, waar de gebruiker ook is. Iedereen met een e-mailaccount bij een Nederlandse internetprovider of een eigen e-mailserver kan van de dienst gebruiken. Om de e-mail via de sms te ontvangen moet de gebruiker zijn mobiele telefoonnummer en inloggevens van zijn e-mailaccount bij Twigger achterlaten.

Kosten

Voor het ontvangen van e-mail rekent Twigger 55 eurocent per sms. Een standaard sms-bericht kan maximaal zo'n 160 tekens bevatten. Een gemiddeld e-mailbericht bestaat toch al snel uit zon 500 tekens. Dat zou neerkomen op minimaal 3 euro. 55 eurocent per sms is een behoorlijk hoog bedrag, zo geeft Troostwijk toe. "Maar door bijvoorbeeld headerinformatie uit de e-mail te halen, proberen we de e-mail zo kort mogelijk te houden. Op die manier willen we de kosten enigszins in de hand te houden", zegt Troostwijk. Deze betrekkelijk hoge prijs wordt veroorzaakt door de kosten die de telecombedrijven in rekening brengen. "We kunnen niet veel lager gaan zitten. Toch heb ik er goede hoop in dat de prijs in de loop van volgend jaar omlaag kan als de telecombedrijven hun kosten laten zakken." De kosten kunnen flink oplopen als grote e-mails binnengehaald worden. Het is volgens Troostwijk niet de bedoeling dat mensen hele nieuwsbrieven via sms gaan lezen. "Je maakt zelf een selectie van de belangrijkste berichten aan de hand van het overzicht van je inbox. De meeste zakelijke berichten zijn toch kort van opzet."

WAP

Troostwijk moet toegeven dat er makkelijkere manieren zijn om e-mail te lezen. E-mail via WAP is volgens hem echter op dit moment geen optie. "Er zijn te weinig mensen die een WAP-telefoon hebben en er gebruik van maken. SMS is wat dat betreft veel populairder."