De streaming API wordt voor veel 3rd party-clients gebruikt om live updates, push notificaties, automatische timeline-verversing en informatie over activiteiten weer te geven. Deze functionaliteit komt te vervallen als Twitter de oude API met pensioen stuurt. Ontwikkelaars klagen hier al over sinds de eerste aankondiging en verschillende 3rd-party clientbouwers (van Talon, Tweetbot, Tweetlings en Twitterific) hebben de handen in een geslagen en een website opgezet waar zij hun zorgen uiten.

Minder mogelijkheden

Het was destijds niet duidelijk of Twitter de klachten van de ontwikkelaars serieus nam, maar het bedrijf gaf wel aan het uitschakelen van de oude API voor onbepaalde tijd uit te stellen. Twitter heeft gisteravond echter laten weten dat de oude API tot 16 augustus zal werken. Voor die tijd zullen 3rd party-apps gebruik moeten maken van de nieuwe API en anders zullen deze stoppen met werken. Deze nieuwe API ondersteunt een stuk minder functies dan de oude tot grote woede van ontwikkelaars.


Hoge kosten

Ontwikkelaars die gebruik willen maken van de nieuwe API zullen echter diep in de buidel moeten tasten. Het bedrijf geeft ontwikkelaars gratis toegang tot de API voor 15 gebruikers en zullen daarna 2899 dollar per maand moeten betalen per 250 gebruikers.


Op de volgende pagina: Het begin van het einde

Het begin van het einde

Ontwikkelaars zijn op z'n zachtst gezegd niet blij met deze gang van zaken en klagen dat deze absurde prijzen ervoor zorgen dat zij zoveel moeten betalen dat het niet meer rendabel is de app te onderhouden.

Het komt erop neer dat ontwikkelaars tussen de 10 en 20 dollar per gebruiker kwijt zijn als zij gebruik willen maken van de nieuwe API's. Deze kosten zouden ze door moeten berekenen aan gebruikers, maar de kans is klein dat die bereid zijn zoveel geld te betalen voor een 3rd party Twitter-app.

Opzet

Twitter is zich er terdege van bewust dat het ontwikkelaars op deze manier dwars zit en het bedrijf steekt dat dan ook niet onder stoelen of banken. Het bedrijf heeft eerder in een blogpost aangegeven "niet blij te zijn met (3rd party) client-apps die de mainstream Twitter klantervaring nabootsen."

Het is ook niet de eerste keer dat Twitter de API's zoveel wijzigt dat 3rd party-clients niet langer werken als deze niet werden aangepast om met versie 1.1 van de Twitter-API te werken. Ook toen legde het bedrijf limieten op voor ontwikkelaars om het aantal gebruikers op 3rd party-apps in te dammen door een maximaal aantal tokens (100.000) per 3rd party client uit te geven.

Verschillende clients, waaronder Falcon Pro werkten daaromheen door gebruikers zelf tokens aan te laten vragen, het is nog maar de vraag of deze truc nu weer zal werken.

Op de laatste pagina: Handdoek in de ring

Handdoek in de ring

Als Twitter de ontwikkelaars niet tegemoet komt betekent dat hoogstwaarschijnlijk dat zij de handdoek in de ring zullen gooien en niet langer zullen werken aan hun apps. Het team achter de Twitter-client Favstar heeft al aangegeven te stoppen met de dienst en de kans is groot dat er meer zullen volgen.

Het steekt ontwikkelaars vooral omdat er voor sommige gevallen geen officiële Twitter-client aanwezig is. Twitter draaide jaren geleden de nek om van de losse Tweetdeck-app voor Windows, macOS, Linux, Android en iOS en enkele maanden geleden stuurde het bedrijf de officiële client voor macOS met pensioen.


De 3rd party-ontwikkelaars vragen gebruikers om hulp door onder andere aan @TwitterDev op Twitter te vragen dit probleem op te lossen en onvrede te uiten door de hashtag #BreakingMyTwitter te gebruiken.

Maak jij gebruik van een 3rd party Twitter-client?
Ja
Nee, ik gebruik de officiële Twitter client
Nee, ik heb geen Twitter
Created with Survey Builder