Gescheld en geklaag op Twitter blijkt een ijzersterke voorspeller van sterfte door hartproblemen. Tot die opmerkelijke conclusie komen wetenschappers na vergelijking van tweets en medische informatie op lokaal niveau van de Amerikaanse county's.

Hoe negatiever het Twitter-sentiment van de bewoners, des te hoger bleek de mortaliteit als gevolg van hartfalen. Sterker nog, deze relatie bleek een betere voorspeller dan 10 'klassieke' risicofactoren als hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes of roken bij elkaar, meldt Ars Technica.

Tweets weerspiegelen lokale gezondheid

Uiteraard is het is een gevalletje ooievaar en geboortecijfer, maar de correlatie is dus wel bijzonder sterk. Ter volledigheid: het is dus geen causaal verband. Daarvoor is de gemiddelde leeftijd van Twitteraars sowieso te laag.

"De mensen die tweeten zijn niet de mensen die doodgaan", bevestigen de onderzoekers. "Maar het lijkt erop dat de tweets van jongvolwassenen iets zeggen over hun lokale gemeenschap en een gedeelde economische, fysieke en psychologische gesteldheid weergeven."