Multitouch is een feature dat vooralsnog niet op Linux-notebooks is te vinden. Vorig jaar is het wel aan de praat gekregen door Franse onderzoekers, en er is toen ondersteuning voor aangebracht in de Linux-kernel. Voor notebookfabrikanten is het ook mogelijk het mee te leveren met voorgeïnstalleerde computers door software van Synaptics.

Die laatste oplossing is echter niet open source, en kan niet gratis worden geïnstalleerd door gewone eindgebruikers. Canonical wil het echter ook aanbieden als open source software, en is daarom zelf de functionaliteit gaan ontwikkelen, die met de komende release beschikbaar komt.

Nieuwe touch-taal

Canonical-baas Mark Shuttleworth schrijft dat men veel verder is gegaan dan het werk tot nu toe. Er is een hele nieuwe touch-taal ontworpen. “In plaats van enkele magische gebaren, maken we het mogelijk om standaard gebaren aan elkaar te koppelen, in meer geavanceerde ‘zinnen’.” Dat maakt niet het verschil tussen het slaan op rotsen en het opvoeren van een symfonie, maar volgens Shuttleworth is het zeker een stap in de goede richting.

Op dit moment werkt multitouch in Ubuntu op de Dell XT2, dus gebruikers met zo’n machine kunnen het uitproberen. Maar tegen de tijd dat Maverick Meerkat uitkomt moet het op veel meer notebooks werken, en bijvoorbeeld ook op de Magic Trackpad van Apple.

Open source

De code is vrijgegeven onder de GPLv3 en LGPLv3. Fabrikanten kunnen contact opnemen met de ontwikkelaars om hun hardware met uTouch te testen en aan te passen. Technische informatie is te vinden op de Launchpad multi-touch-dev mailing list.

Bron: Techworld.nl