Verschillende Ubuntu-gebruikers waarschuwen dat bepaalde notebooks van Samsung om zeep worden geholpen als een Ubuntu-image wordt gestart met ondersteuning voor BIOS-vervanger UEFI. Dat schrijft Heise Security die meldt dat het probleem waarschijnlijk ligt in de kerneldriver die Samsung gebruikt.

Firmware vernield

Vorig jaar dook de eerste klacht op van een Ubuntu-gebruiker die z'n notebook gebrickt zou hebben nadat Ubuntu op zo'n laptop met UEFI. Maar nu verschijnen verschillende meldingen van gebruikers die tegen hetzelfde probleem aanlopen. Consumenten die UEFI-support niet hebben ingeschakeld, zouden wel gewoon Linux distro's kunnen booten.

De firmware wordt volledig vernield door een Ubuntu-image te starten als de UEFI-ondersteuning is ingeschakeld. Gebruikers melden dat het apparaat bij deze bug volledig gebrickt is en het moederbord vervangen moet worden.

Kerneldriver Samsung oorzaak

Het gaat om notebooks die zijn uitgeleverd met Windows 7 maar met UEFI-ondersteuning klaar zijn voor Windows 8. Gebruikers melden aanvankelijk gebrickte Samsungs uit de 530u3c-serie, maar er zijn inmiddels ook meldingen over de types 300E5C, NP700Z5C, NP700Z7C en NP900X4C.

Ubuntu-maker Canonical heeft volgens Heise overlegd met Samsung dat het probleem toeschrijft aan de kerneldriver. Gebruikers die Ubuntu starten met de compatibileitsondersteuning Compatibilty Support Module (CSM) ingeschakeld, hebben ook geen problemen.

Andere distro's

Canonical-manager Steve Langasek stelt dat het probleem verholpen zou moeten zijn in de laatste Ubuntu daily. “We kunnen niet met zekerheid stellen dat er geen risico meer is dat de firmware vernield wordt", aldus Langasek. “Maar we hebben bevestigd dat de Samsung-module onschadelijk is gemaakt in de laatste daily images van 12.04 als er met UEFI in plaats van CSM wordt geboot, dus er zouden geen gebrickte systemen moeten verschijnen door *die* code."

Het is niet bekend of het probleem zich beperkt tot recente Ubuntu-distro's. UEFI is Linux-gebruikers en makers van distributies een doorn in het oog, omdat de BIOS-vervanger een hoger beveiligingsniveau heeft waardoor ongetekende software niet gestart kan worden. Dit saboteert rootkits, maar ook open source-besturingssystemen, die nu een certificaat moeten regelen.