Dat meldt Ars Technica naar aanleiding van een preview van de nieuwe webservice.

Het bedrijf achter de populaire Ubuntu Linux-distributie wil hiermee cloud-synchronisatie en aanverwante diensten naar de Linux desktop brengen. Ubuntu One bevindt zich momenteel nog in de gesloten testfase, maar verwacht wordt dat de service ruim op tijd klaar is voor de release van Ubuntu 9.10 (codenaam Karmic Koala) in oktober.

De testversie van Ubuntu One concentreert zich vooral op bestandssynchronisatie door middel van ‘de cloud’. De client-software maakt een map aan in de home-directory van de gebruiker, waarna wijzigingen automatisch worden geupload naar een webserver. De gegevens worden vervolgens gesynchroniseerd met andere computers. Deze methode doet sterk denken aan Dropbox, momenteel de populairste synchronisatiedienst voor Linux.

De service werkt naadloos samen met GNOME’s Nautilus file manager. Hierdoor zijn individuele mappen in Ubuntu One eenvoudig gemakkelijk te delen met andere gebruikers. Deze functies zijn momenteel nog beperkt, evenals de huidige webinterface, maar Ubuntu-ontwikkelaar Elliot Murphy benadrukt dat er binnenkort een volwaardige versie komt.

Ubuntu One-gebruikers krijgen 2 GB aan opslagruimte gratis. 10 GB ruimte kost 10 dollar, zo meldt de Ubuntu-website. Met het oog op de concurrentie zou Canonical dit bedrag nog kunnen veranderen.

Murphy verklaarde verder tegenover Ars Technica dat er binnen Canonical nog geen plannen zijn voor een Windows- en MacOSX-versie van Ubuntu One. Doordat de broncode binnenkort beschikbaar komt kunnen andere platformmakers de clouddienst ook zelf integreren in hun software.

Bron: Webwereld Bron: Techworld