Dat schrijft Het Parool. Volgens de krant kunnen duizenden mensen in de problemen komen als de falende techniek de overschrijving van de uitkeringen frustreert. Administratieve chaos ligt op de loer, doordat data verloren kan gaan door storingen, terwijl backups ontbreken.

Wethouder Eric Wiebes heeft de gemeenteraad vorige week in een besloten vergadering bijgepraat over de problemen. Tegenover Webwereld stelt raadslid Carlien Roodink van D66 dat de boodschap “nog negatiever is dan ik had verwacht”. Zij eist een grondig onderzoek voordat er 100 miljoen euro wordt vrijgemaakt om de problemen op te lossen. “Anders zitten we over vier jaar weer met brokken.”

Al eerder onderzoek

Eerder dit jaar is er al een onderzoek gedaan naar de grote problemen bij de Amsterdamse Dienst ICT. Dat was alweer het tweede onderzoek, nadat McKinsey al in 2008 een rapport publiceerde. Na het nieuwste onderzoek is de conclusie dat er 100 miljoen euro nodig is om de problemen op te lossen. Dat gaat D66 en SP echter te ver.

D66 wil er met een onderzoek achter komen hoe de ict-crisis is ontstaan en hoe zulke fouten in de toekomst kunnen worden vermeden. Dat voorstel doet zij volgende week in een raadscommissievergadering. De SP lijkt daarin mee te willen gaan.

Meer wanorde

Volgens stadsdeelraadslid Tiers Bakker zijn in het verleden nooit de financiële implicaties van ingrepen in de ict in kaart gebracht, waardoor er alleen maar meer wanorde is ontstaan. “Het is ook geen kwestie van techniek, maar van mensen. Voordat we dat geld uitgeven, moet eerst de organisatie op orde worden gebracht.”

Bakker zegt dat de ict opnieuw moet worden opgebouwd. “Eerst moet een goed fundament worden aangebracht. Hoewel de situatie acuut is, moeten we waken voor ad-hoc oplossingen. Dat is geld in een bodemloze put storten.”

Datacenters te warm

Het Parool spreekt verder over het ‘gevaar’ van vele datacenters die niet voldoen aan normen voor klimaatbeheer en veiligheid. Doordat de temperatuur in een aantal datacenters soms oploopt tot veertig graden gaan systemen plat. Ook zouden de gemeentelijke servers te traag zijn, waardoor gemeentelijk emailverkeer met grote vertraging loopt. Ambtenaren zouden daarom vaak hotmail of gmail gebruiken.