Dat bleek woensdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer met staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken. De tariefregulering voor sms- en data-roaming komt volgende week aan de orde tijdens een vergadering met EU-ministers.

Per 1 juli 2009 komt er een maximumtarief van 1 euro per MB voor mobiel dataverkeer. Nederland wilde ook een limiet stellen aan rekeningen voor mobiel internet. Maar deze zogeheten 'bill shock'-faciliteit komt er pas per 1 juli 2010. Dit betekent dat je boven een bepaalde limiet nooit meer kwijt kan zijn dan dat bedrag. Dit dient ter voorkoming van extreem hoge rekeningen voor mobiel dataverkeer over de grens.

Meer tijd

Nederland wilde dat dit er eerder zou komen. Maar andere landen willen telecombedrijven meer tijd geven om het te regelen. Telecombedrijven stellen nog niet klaar te zijn om onderling 'real-time' het individuele verbruik van datadiensten in kaart te brengen en dit uit te wisselen.

VVD-kamer Aptroot noemde het 'nonsens' dat telecombedrijven nog onvoldoende mobiel internetverbruik kunnen bijhouden. "Ik kan bij mijn telecombedrijf inloggen en precies zien wanneer en voor welk bedrag ik dataverkeer heb gebruikt." Heemskerk beloofde de Kamer dit aan te kaarten tijdens EU-overleg.

11 eurocent per sms

De lidstaten willen dat er een maximumtarief van 11 eurocent per sms voor consumenten komt. Telecombedrijven mogen elkaar tot 4 eurocent per bericht rekenen. De Europese Commissie had deze zomer 12 eurocent per buitenlands sms voorgesteld. Het sms-tarief zou komende zomer kunnen ingaan.

De tariefbepaling is volgens Heemskerk een uitzondering en is alleen nodig vanwege 'marktfalen'. Nederland is volgens de staatssecretaris geen voorstander van stelselmatige tariefregulering op de telecommarkt. "Bedrijven gaan anders altijd op het maximum zitten en dan ontstaat er alsnog geen concurrentie."