Vice-president van de Europese Commissie (EC) Günter Verheugen wil dat er voor alle mobiele telefoons in Europa een enkele adapter komt. "Wij denken dat dat voor alle gebruikers in de Europese Unie veel praktischer is", laat Verheugens woordvoerder, Ton van Lierop, aan Webwereld weten. Verheugen, die over standaardisering van de industrie gaat, denkt dat het technisch haalbaar is om een standaardadapter op de markt te brengen. Ook het milieu zou baat hebben bij een indamming van de wildgroei aan adapters.

Verheugen wil dit vrijwillig regelen met de industrie. Dat gaat sneller dan er wetgeving voor te maken, legt Van Lierop uit. Begin maart wordt er met de industrie overlegd over de adapter. "Mochten die gesprekken geen resultaat opleveren, of als de industrie zegt het niet te kunnen, dan gaan we dat verplicht stellen", aldus Van Lierop. Dat moet gebeuren door een standaardiseringsprocedure of wetgeving.

Te veel verschillen

Op welke manier de adapters gestandaardiseerd moeten worden weet Brussel nog niet. Daarvoor moet overleg plaatsvinden met de industrie. Kamiel Albrecht, senior researcher bij Telecompaper, denkt niet dat de universele adapter er ooit gaat komen.

Hij wijst erop dat Engeland nog andere stekkers en andere voltages heeft. Ook worden er verschillende landen andere voorwaarden aan batterijen gesteld. "Voordat de industrie daar überhaupt over na kan denken", moet dat allemaal geüniformeerd worden", aldus Albrecht.

'Frustreert marktwerking'

Hij voorspelt ook dat er minder spelers op de markt komen als een aantal grote fabrikanten toch besluit een universele stekker in te voeren. "Er zijn ook een hoop kleinere fabrikanten uit Taiwan en Korea. Die gaan dan gewoon de Europese markt niet op", denkt Albrecht.

Hij ziet ook geen gat in het wettelijk regelen van een uniforme adapter. Dat zou namelijk tornen aan het vrije markt beginsel waar de Europese Unie op gebouwd is. "Ik zou bij een wettelijke invoering als fabrikant meteen een klacht indienen, omdat er dan dus tegen het vrije marktprincipe wordt ingegaan. En daar is uiteindelijk de Europese Unie voor opgericht."

Milieu

Ook het milieu-argument vindt Albrecht niet sterk. Volgens hem zijn er talloze andere manieren waarop het afval van apparaten beter beperkt kan worden. Zo zou ict-afval van mobieltjes en computers veel beter gerecycled kunnen worden. "Dat lijkt allemaal goed geregeld. Maar daar valt nog een hoop te winnen", zegt Albrecht. Volgens hem is die winst die op dat gebied te halen is veel groter dan de winst die kan worden behaald met een uniforme adapter.