Studenten en docenten van de universiteit van Zürich hebben in 24 uur de nieuwe Zbox-supercomputer gebouwd. De eerste versie van de Zbox stamt al uit 2003 en haalde zelfs de supercomputer top 500. De machine wordt ingezet om allerlei jobs te berekenen voor het Institute for Theoretical Physics van de universiteit. De Zbox4 maakt een simulatie van hoe ons sterrenstelsel gevormd is.

384 octocores

De nieuwe variant is geen upgrade zoals de vorige keer, maar een volledig nieuw ontwerp. De Zbox4 heeft 3702 processorkernen, een flinke stap omhoog vergeleken met de vorige iteratie die nog 576 kernen had. Dit komt vooral doordat er nu 384 octocores worden gebruikt van Intels Xeon E5-2660 De makers begonnen al in het voorjaar van 2011 aan het project, maar wachtten uiteindelijk af tot de octocore-processor gebruikt kon worden.

Zbox3 werd in september uit elkaar gehaald en delen ervan zijn opnieuw gebruikt voor de nieuwe versie. De totale kosten van de machine bedragen volgens de makers zo'n 621.000 euro. De makers hebben een timelapse-video op YouTube gezet waarin te zien is hoe de computer in 24 uur in elkaar wordt gezet door studenten, vrienden van het Institute for Theoretical Physics en enkele professors.