Het marktaandeel Unix op serversystemen is niet eerder zo laag geweest. In het eerste kwartaal van 2010 werd wereldwijd voor 1,8 miljard euro per jaar aan servers omgezet, waarvan 22 procent aan Unix-systemen. Vergeleken met een jaar eerder is dit een daling van 10,5 procent.

Servers met Unix, waaronder die met Solaris, AIX en HP-UX als besturingssysteem, worden vooral gebruikt in het hoog- en middensegment voor bedrijfskritische applicaties. Maar omdat de mogelijkheden van x86 steeds uitgebreider worden – en de prijs hiervoor ook een stuk lager ligt – kiezen veel bedrijven voor Linux en Windows-systemen op basis van x86-architectuur.

Volgens analist Jean Bozman van IDC is de teruggang van Unix te wijten aan de recessie in combinatie met de lange levencyclus van Unix-servers, met vijf tot zeven jaar langer is dan die van x86-systemen. Bedrijven stellen het upgraden van oude servers nog even uit.

Een andere reden is dat kopers wachten op de ontwikkelingen in de acquisitie Oracle-Sun, een deal die in januari dit jaar werd beklonken. Sun Microsystems is een van de belangrijkste leveranciers van Unix-servers.

Een kleinere rol speelt het wachten op productupgrades van HP, dat recentelijk nieuwe producten voor zijn Integrity-lijn aankondigde, en IBM, dat later dit jaar met nieuwe Unix-systemen op de markt gaat komen. “Er is niet één oorzaak, er zijn er meerdere”, zegt Bozman.

Volgens Bozman is het nog te vroeg om te concluderen dat gebruikers zich definitief van Unix afkeren. Over het hele jaar genomen groeide de markt voor servers met 4,6 procent ten opzichte van vorig jaar.

Gartner voorspelde vorige week een groei voor dit jaar van 6 procent en ziet net als IDC de markt voor x86-servers floreren. “Maar het zal nog even duren voordat er echt een duidelijke kentering zichtbaar is”, zegt analist Charles King van Pund-IT.

Bron: Techworld