ICANN zegt de Time Zone database in eigendom te hebben genomen na een verzoek van de Internet Engineering Task Force. Die vreesde voor mogelijk incorrecte tijdinformatie die flink effect zou hebben op de dagelijkse gang van zaken wereldwijd. “Zoals vergaderingen, coördinatie van conference calls, vliegtuig- en treinschema's, postafleveringen en sterrenwachten", zegt IETF-voorzitter Russ Housely.

De Time Zone- database bevat code en data die computerprogramma's en besturingssystemen als Unix, Linux, Java en Oracle-databases gebruiken om de juiste tijd voor de juiste locatie te bepalen. De server wordt al zo'n dertig jaar onderhouden door een groep vrijwilligers en specifiek door Arthur David Olson van de US National Institutes of Health.

Agressieve copyrightclaim

Olson werd eerder deze maand geconfronteerd met een agressieve claim van Astrolabe, een leverancier van astrologiesoftware. Die beweerde dat de Time Zone-database data bevat die door Astrolabe wordt gebruikt in zijn The ACS Atlas en dus eigendom is van het bedrijf. Olson zou voor gebruik van die gegevens moeten betalen. De softwaremaker heeft een rechtszaak aangespannen.

ICANN wordt daar niet warm of koud van lijkt het. Tegen persbureau Associated Press zegt de organisatie dat ze ervan bewust is dat de rechtszaak loopt, maar dat het beschiklbaar houden van de database een eerste prioriteit is. “Met eventuele juridische zaken zullen we ons bezig houden als die zich voordoen."

Al langer overnamegesprekken

Overigens komt de actie van ICANN niet uit de lucht vallen. De organisatie, die verantwoordelijk is voor het uitgeven en onderhouden van internetadressen zoals de .com-domeinnamen, is al enige maanden in gesprek met Olson om de database over te nemen. Dit in verband met het naderende afscheid van Olson, die het vrijwilligerswerk op enig moment voor gezien zal houden. De Time Zone-database is nu te vinden op de website van de Internet Assigned Numbers Authority.