Met deze PowerMAX Powerline Communication Standard (PLC) zegt de UPA een doorvoersnelheid van meer dan 400Mbps over elektriciteitskabels te kunnen bewerkstelligen, zo bericht Creative Mac.

Bandbreedteslurpers

Tot de leden van UPA bedrijven als Buffalo, D-Link, DS2, Netgear en Toshiba. Als eerste stap stelt de groep een Market Requirements Document op, waarin eisen op het gebied van bandbreedte en technologische variabelen worden vastgelegd. PowerMAX zal uiteindelijk concurreren met andere snelle technologie├źn als FTTH (glasvezel), die benodigd zijn voor bandbreedteslurpers zoals hd-content over internet.

HomePlug

De eerste Powerline-adapters van DS3 en Devolo met een snelheid van 400Mbps zijn dit jaar gedemonstreerd op de CeBIT. Devolo gebruikt echter de HomePlug-technologie van Intellon, die niet aansluit op de UPAPLC-technologie. De Nederlandse telecomaanbieder KPN heeft al interesse getoond voor Homeplug en zal dit jaar een test met dit netwerk via het stopcontact uitvoeren.

Storingsgevoeligheid

Internet via het stopcontact blijft controversieel, vanwege de storingsgevoeligheid voor radiogolven. Zo trok elektriciteitsbedrijf Nuon mede om deze reden in 2003 de stekker uit een powerline-experiment.