UPC heeft de sluizen voor Netflix-streams opengezet, nadat het maandenlang op genante wijze onderaan de lijst bungelde van Nederlandse providers.

Verbeterde interconnectie

In februari is UPC ineens met stip gestegen. De daadwerkelijke toename in gemiddelde bandbreedte voor Netflix-stream steeg niet eens dramatisch van 2,9 naar 3,26 Mbps. Maar dat is genoeg om drie plekken te stijgen op de ranglijst die Netflix elke maand samenstelt, zodat UPC nu Tele2, Online en XS4ALL voorbij is.

Nederlandse isp's scoren trouwens allemaal goed in vergelijking met veel providers in andere landen, waaronder thuisland VS. Vorige maand sloot Netflix een omstreden deal met de Amerikaanse kabelreus Comcast, die nu ook stijgt op de bandbreedtelijst. Het is echter niet bekend of Netflix een vergelijkbare deal heeft gesloten met UPC-moeder Liberty Global. De woordvoerder van Netflix kan er geen nadere informatie over geven.

René, mijn lieve afknijpertje!

Ook veel Europese providers willen al jarenlang contentleveranciers laten betalen voor doorgifte. De laatste die zo'n proefballon op laat is Ziggo. De nieuwe ceo van Ziggo, René Obermann, overweegt om Netflix en andere contentdiensten te laten betalen voor gegarandeerde doorgifte van data, zo bleek afgelopen weekend.

Vorig jaar kreeg Obermann, toen nog baas van Deutsche Telekom, half Duitsland over zich heen toen hij een datalimiet aankondigde voor adsl en glasvezel. Boven de limiet zal alles worden afgeknepen, behalve de eigen IP-diensten. Oberman werd vervolgens belachelijk gemaakt als 'lief afknijpertje'.