De nieuwe technologie moet tien keer zoveel brandbreedte kunnen leveren als z’n voorganger, een snelheid die hoger ligt dan die van Firewire, de concurrerende technologie.

Usb had firewire, de technologie die is ontwikkeld door Apple, lange tijd als geduchte concurrent. Maar eerder dit jaar werd bekend dat Apple de technologie laat voor wat het is en, zelf ook overstapt op alleen usb voor z’n MacBooks. De voltooiing van de usb 3.0-specificatie stelt elektronicafabrikanten in staat om te beginnen met de implementatie van de technologie in hun apparaten.

Usb 3.0 ondersteunt een bandbreedte van maximaal 4,8 gigabit per seconde (omgerekend 600 MB/sec), dat is tien keer zo snel als usb 2.0 dat slechts 480 megabit per seconde (60 MB/sec) ondersteunt.

De technologie, die sinds 2000 in ontwikkeling is, zal dezelfde Type A-aansluiting krijgen als z’n voorganger en zal wat dat betreft terugwaarts compatibel zijn. Tegelijkertijd verschilt de technologie achter 3.0 ook sterk van 2.0, bijvoorbeeld door de ondersteuning van het tegelijkertijd doorgeven van informatie in twee richtingen (simultaneous bi-directional dataflow). Daarnaast kent usb 3.0 een eigen energiebeheer, waarbij de werking wordt uitgeschakeld wanneer deze even niet in gebruik is.

Bron: Computer!Totaal Bron: Techworld