De standaard bij uitwisseling van data tussen computers en randapparatuur via USB 3.0 wordt deze zomer in snelheid verdubbeld. Naast de datadoorvoersnelheid die naar de 10 Gbps (Gigabit per seconde) gaat, komt er ook een verbetering van de datacodering en het energiebeheer.

De nieuwe SuperSpeed-specificatie, waarvoor nog een aparte naam moet worden verzonnen, is backwards compatibel met de huidige USB 3.0 en 2.0-kabels en aansluitingen, schrijft de USB 3.0 Promoter Group in zijn aankondiging.

Hogere eisen

De wijziging in de USB 3.0-specificatie is ontwikkeld door de USB 3.0 Promoter Group, waar behalve Intel ook Microsoft, HP, NXP Semiconductors, NEC en Texas Instruments aan deelnemen. De industrie krijgt het eerste kwartaal van 2013 om de aanpassingen te herzien.

De nieuwe specificatie stelt vanaf medio 2013 hogere eisen aan apparatuur die de USB 3.0-certificatie wil dragen. Naast een snellere datauitwisseling moet data ook efficiënter worden getransfereerd zodat een hogere doorvoer kan worden bereikt en er een verbetering van het I/O energiebeheer wordt bewerkstelligd.

USB 3.0 op stoom

De huidige USB 3.0-productenlijn begint eindelijk om stoom te komen. Het USB Implementers Forum (USB-IF) laat The Register weten dat er nu ruim 700 producten met USB 3.0 op de markt zijn, wat een stijging van 90 procent betekende in 2012. De huidige 3.0-specificatie is geïntroduceerd in november 2008.