Uit onderzoek van Gartner is gebleken dat in 2007 maar liefst 197 miljoen pc's werden vervangen. 44 procent daarvan werd niet weggegooid, maar doorverkocht. De reden voor het hoge aantal vervangingen is volgens Gartner dat de hoge systeemeisen Windows Vista ervoor hebben gezorgd dat veel pc's het besturingssysteem niet meer konden draaien.

Volgens David Daoud, research manager bij IDC is er echter een zeer grote groep mensen die niet wil overstappen op Vista en daardoor kiest voor een oudere pc: "Veel consumenten en bedrijven hebben liever een gebruikte pc waarop Windows XP draait, omdat zij oudere versies hebben van software die niet goed draait op Vista. Zo zijn er veel consumenten die een pc met XP nodig hebben, omdat hun oudere boekhoudsoftware niet op Vista wil draaien."

Overstappen niet gewenst

Compatibiliteitsproblemen zorgen er ook voor dat veel bedrijven nog niet willen overstappen op Vista. Zo gaf Intel eerder dit jaar al aan dat Windows XP voorlopig het belangrijkste besturingssysteem zal blijven voor medewerkers van het bedrijf.

Deze ontwikkeling heeft een enorme impuls gegeven aan de markt voor tweedehands pc's. Zo verkoopt Rescuecom, een reparatiebedrijf voor computers, gebruikte pc's met Windows XP aan bedrijven die geen Vista kunnen draaien in verband met software die niet op dat besturingssysteem functioneert. Dergelijke bedrijven kunnen ook upgrades van de software aanschaffen, maar dit kost veel meer dan de aanschaf van tweedehands pc's.

Volgens Josh Kaplan, president van Rescuecom, is het ook geen optie om slechts een paar pc's te voorzien van Windows Vista: "Standaardisatie is een andere beweegreden voor mensen om vast te blijven houden aan Windows XP. Wanneer een bedrijf vijf pc's met Vista heeft staan en vijf pc's met XP, dan kan dat compatibiliteitsproblemen opleveren en het zou voor problemen zorgen bij trainingsprogramma's."

Hoewel de aankoop van een tweedehands pc met Windows XP in veel gevallen een goedkope optie is, schuilt er ook gevaar, volgens Charles Smulders, managing vice president at Gartner: "Veel verkooppunten installeren illegale kopieën van Windows XP op pc's, zodat ze deze voor een lagere prijs kunnen worden verhandeld". Helaas is het in veel gevallen pas mogelijk om de authenticiteit van een Windows-installatie te controleren na aankoop.

Volgens Kaplan is het daarom ook verstandiger om tweedehands pc's alleen aan te schaffen via grotere bedrijven, omdat de kans dat zij een illegale kopie installeren, aanzienlijk kleiner is: "Potentiële kopers moeten extra opletten wanneer zij een gebruikte pc kopen via handelsites als Craigslist.org en eBay. Veel van deze pc's bevatten illegale kopieën van Windows XP en het is dan ook belangrijk om indien mogelijk vooraf, of anders direct na de aankoop de authenticiteit van Windows te controleren."

Certificaat van echtheid

Het bewijs van deze authenticiteit, de certificate of authenticity (COA) kan op verschillende manieren gevonden worden, zoals via een sticker op de hardware of, het meest betrouwbaar, via de website van Microsoft. In juni van dit jaar stopte Microsoft definitief met de verkoop van Windows XP, met uitzondering van goedkope netbooks die Vista niet kunnen draaien.

Van de zomer bleek dat veel Amerikaanse en Nederlandse bedrijven zich vastklampen aan XP. Voor hen zijn tweedehands pc's meestal geen optie. Bedrijven hebben echter wel nog de optie om nieuwe systemen te downgraden van Vista naar XP. Van die optie wordt massaal gebruik gemaakt.

Bedrijven die wel met tweedehands pc's aan de slag willen mogen officieel alleen computers met Windows kopen die zijn 'refurbished'. Daarbij wordt het systeem helemaal gewist en de dezelfde Windows-licentie opnieuw geïnstalleerd, mét de zegen van Microsoft.

Bron: Webwereld Bron: Techworld