Joe Latrell, IT-manager bij een Amerikaanse IT-dienstverlener voor makelaars, heeft aan den lijve ondervonden dat zelfs een ervaren IT-veteraan nog fors de fout in kan gaan bij complexe consolidatietrajecten. “Je moet echt overal denken”, zegt hij: “Het is een echt mijnenveld.” Projectleiders en hun teams kunnen elk moment overvallen worden door slechte planning, verkeerde aannames of problemen die na de installatie te laat worden onderkend.

Rampen vermijden

“Iedere keer dat we zeker dachten te weten dat we echt alles hadden afgedekt en dat we overal naar hadden gekeken, werd het direct weer gevaarlijk”, vertelt Latrell. Zijn project liep tegen een hele reeks problemen aan, van servers met te weinig voeding en configuratieblunders tot budgetbeperkingen.

Het is niet makkelijk om rampen te vermijden als je een ingewikkeld consolidatieproject tijdig en binnen budget moet zien op te leveren. Sterker nog: volgens Latrell is het vrijwel onvermijdelijk dat je gaandeweg op zijn minst een paar flinke fouten maakt. “Het gaat ergens een keer fout: bereid je daar dus op voor”, waarschuwt hij. “Aan de andere kant kun je door goed te plannen en van anderen te leren de grootste en meest voor de hand liggende vergissingen voorkomen.”

Hoewel zelfs de meest zorgvuldige planning onmogelijk alle fouten kan verhinderen, kan een gedetailleerd virtualisatieontwerp en een doordachte implementatiestrategie het aantal valkuilen wel verminderen. “Er wordt niet lang genoeg nagedacht over hoe je bijvoorbeeld bestaande taken migreert naar een virtuele omgeving, en wat dat betekent in termen van je kostenstructuur, vaste lasten en beschikbaarheid”, zegt Jeff Nessen, IT consolidation practice manager bij system integrator Logicalis.

Volgens senior IT-consultant Justin Gallagher is het bij consolidatieplanning heel belangrijk ook voor de lange termijn te plannen en bijvoorbeeld rekening te houden met de te verwachten groei van een onderneming. “Wat je zeker moet zien te voorkomen is dat je die hele zware upgrade doorloopt, om meteen daarop alweer de servercapaciteit te moeten uitbreiden.”

Schaalbaarheid moet zeker een vast onderdeel uitmaken van ieder consolidatieplan, stelt Jason Cooper van C/D/H Technology Consultants. “Wij lopen vaak tegen het probleem aan dat organisaties niet genoeg storage vrijmaken, of simpelweg een verkeerde inschatting maken van de servercapaciteit die nodig is om hun serverconsolidatieproject mogelijk te maken.”

Goede voorbereiding

Planning is met name belangrijk als je een datacenter beheert met verouderde apparatuur en een beperkt budget. Toen Latrell aan zijn klus begon, zat hij met een erfenis die bestond uit een bonte verzameling servers, inclusief omgebouwde desktop-pc’s en andere stand-alone apparatuur. Hij was vastbesloten die hele collectie te veranderen in een uniforme collectie rack-mounted servers, en daarbij in één moeite door het totale aantal eenheden terug te brengen van 23 naar 12.

“We hadden al begrepen dat er geen budget was om zomaar even 12 nieuwe servers te kopen, en dus besloten we machines in te kopen zodra daar voldoende geld voor beschikbaar kwam”, vertelt Latrell. “Onze planning was erop berekend dat de implementatie server voor server zou verlopen, en uiteindelijk heeft dat goed gewerkt.”

Hals over kop de consolidatie in duiken zonder volledig te doorzien welke technologie daarbij komt kijken en wat daarbij de vereisten zijn, is natuurlijk een uitstekende manier om een project vanaf dag een op scherp te zetten. “De meest voorkomende fouten die ik voorbij heb zien komen, ontstaan doordat iemand een aantal virtualisatiepakketten op de kop tikt, ergens twee servers installeert, en daar vervolgens maar gewoon van alles naartoe gaat migreren”, zegt Nessen.

Volgens hem begint een optimale virtualisatie-omgeving met compatibele componenten en het gebruik van algemeen erkende standaarden: “Je hebt de grootste kans op succes als je zo veel mogelijk standaard hard- en software gebruikt: overal dezelfde hypervisors, dezelfde onderliggende hardware en zo voort.”

Harvey R. Morris is president bij een Amerikaanse IT-consultant, waar hij probeert 14 fysieke servers te consolideren naar slechts vier of vijf. Daarbij liep hij inderdaad tegen compatibiliteitsproblemen aan. In het oorspronkelijke plan was het bijvoorbeeld de bedoeling dat een bestaande server als backup zou gaan dienen voor een nieuwe virtuele server, maar dat bleek helemaal niet mogelijk. “Die oude server was niet 64-bit compatibel, en dat is lastig als je een 64-bits besturingssysteem draait op de nieuwe server”, vertelt Morris. Gelukkig ontdekten ze die fout op tijd en konden ze nog een ander systeem inschakelen dat wel met 64-bits overweg kan.

Leren van anderen

Eric Mynster, IT operations manager bij Mercy Memorial Hospital in Michigan, prijst zichzelf gelukkig dat hij vooraf contact heeft opgenomen met collega’s bij andere zorginstellingen. “We hebben vooraf overleg gehad met drie of vier ziekenhuizen, en daar hebben we een aantal belangrijke lessen van geleerd”, zegt hij.

De twee beste tips die hij kreeg: Zorg dat je gebruikmaakt van virtualisatie-migratiesoftware, en gebruik draagbare opslagtechnologie om snel en simpel gegevens van afgelegen servers over te brengen naar de eigen systemen van de organisatie.

Volgens Mynster was het zijn geluk dat zijn project een paar maanden na de implementaties bij de andere ziekenhuizen van start ging. “Doordat zij ons de belangrijkste valkuilen konden aanwijzen, hebben wij die kunnen omzeilen,” vertelt hij.

Een van de eerste dingen die hij deed was controleren of de oudere servers die ze wilden gebruiken nog wel berekend waren op hun taak. “Zo’n 50 van onze servers waren al ergens tussen de drie en tien jaar oud”, zegt hij. “Zodra je apparatuur moet verplaatsen die al zeven of tien jaar niet van zijn plek is geweest, wordt het tijd om heel goed op te letten.”

Vóór de omschakeling stond ongeveer de helft van de servers van de zorginstelling in het eigen datacentrum, terwijl de andere helft was ondergebracht bij een derde partij, op meer dan een uur rijden van het ziekenhuis. Voor het converteren en overzetten van de gegevens op de meer dan 100 servers in het externe datacentrum, maakte Mynster gebruik van Novells PlateSpin Migrate. Dankzij een consolidatieratio van 18:1 kon hij die gegevens vervolgens probleemloos kwijt in het eigen datacentrum.

De software stelde ze ook in staat de interne servers vooraf te virtualiseren. De server images op locatie werden overgezet op externe harde schijven, door een synchronisatieproces gehaald en daarna live gezet op de gevirtualiseerde thuisbasis. Mynster en zijn team hadden op die manier alle tijd om te controleren of alles correct werkte, voordat de externe servers definitief werden uitgeschakeld.

Mynster was vooral gelukkig met de snelheid van de migratie: het hele werk (van de afgeronde plannen tot de daadwerkelijke implementatie), nam uiteindelijk nog geen drie maanden in beslag.

Valkuilen

Een van de grootste vergissingen die een mens kan maken bij een consolidatieproject, is geen aandacht besteden aan error logs en andere door het systeem gegenereerde rapportages. Latrell moet bekennen dat precies dat hem is overkomen.

“We hebben allerlei kleine programma’s die emails versturen, en sommige van die programma’s komen soms maandenlang niet in actie”, legt hij uit. Een van die routines was in de virtualisatie-conversie niet goed bijgewerkt. “Iemand had de domeinnaam en de servernaam door elkaar gehaald, en het was niemand van ons opgevallen”, vertelt Latrell. Op een gegeven moment werd die routine opgestart en begon het allerlei onbezorgbare mails uit te sturen. Het probleem bleef bestaan totdat iemand de moeite nam de error log te lezen. Gelukkig was het probleem toen snel verholpen. “Het was een koud kunstje om het adres in de code aan te passen. Vervolgens konden we de niet bezorgde mail vrij eenvoudig achterhalen en met de hand alsnog verzenden”, zegt hij.

Als er minder servers draaien, maken ondernemingen nogal eens de fout te denken dat er dan ook wel op ondersteuning en backup-technologie bezuinigd kan worden, terwijl er in feite eerder aanleiding is dergelijke vangnetten nog eens te verstevigen.

“Als je tien virtuele machines hebt draaien op één enkele fysieke server, moet je voeding van goede kwaliteit zijn en luistert de koeling extra nauw”, zegt Steven Meek, president bij system integrator The Fulcrum Group. “Met dat soort basiszaken moet je absoluut grondig rekening houden voordat je aan serverconsolidatie gaat beginnen.”

Bron: Techworld