Het is het eerste in tijden dat Sun weer eens loslaat over de processor. De opvolger van de UltraSparc T2 Niagara achtkerner werd in 2006 al met trompetten en fanfare aangekondigd, en al meerdere malen is gemeld dat de nieuwe chip bijna klaar is voor productie. Zo zou Sun al in 2007 erin zijn geslaagd om Solaris 10 te draaien op een prototype van de chip. Hij zou dus op koers liggen voor een release in 2008.

Maar later doken geruchten van vertraging op. In februari vorig jaar bevestigde Sun dan eindelijk dat ze de introductie van de nieuwe UltraSparc uit zouden stellen, tot 'tweede helft van 2009'. Reden: het testen en certificeren van de chip duurt langer dan gepland, en bovendien moet Sun zijn eigen software om gaan schrijven zodat het om kan gaan met zo veel cores. Sindsdien is niets meer vernomen van Rock.

Nu geeft John Fowler, het hoofd van de serverdivisie van Sun, aan dat Rock nu toch echt in de herfst uitkomt, om te beginnen op een server die in klasse "iets boven de T5440" zit. Die server is een vier-socket machine, verkrijgbaar sinds oktober vorig jaar. Hij draait nu nog op de Niagara achtkerner met 1,4 GHz per kern. Rock zou dat ophogen naar zestien kernen per socket, met 2,1 GHz per kern. Een dergelijke configuratie moet vooral geschikt worden voor datamining, high-performance computing en databasetoepassingen (lees: MySQL). Bron: Techworld