De energiemeter van Sentilla bestaat uit kleine apparaatjes, die op alle servers moeten worden aangesloten. Hiermee wordt de feitelijk verbruikte hoeveelheid stroom en het schijnbaar vermogen (reactive power) van alle machines bijgehouden.

Prijs

De verzamelde data komt via een draadloos netwerk terecht bij een web-console, waar een overzicht van het stroomverbruik per machine kan worden bekeken. Zo kunnen servers worden opgemerkt die wel energie verbruiken maar geen data verwerken. Ook kunnen beheerders het stroomverbruik van verschillende soorten servers vergelijken en bepalen wanneer minder efficinte storage arrays moeten worden vervangen, aldus Sentilla.

De prijs van de energietool is afhankelijk van het benodigde aantal meetapparaten, maar begint bij 250 dollar per stuk. Een bestelling van 1.000 meetapparaten komt inclusief besturingssoftware neer op zo'n 100.000 dollar.

Promotiemiddel

Sentilla zegt al een grote telecomaanbieder als klant te hebben gestrikt. Verder krijgt het bedrijf steun van producent Sun Microsystems, dat het apparaat gebruikt als promotiemiddel voor zijn servers. Sentilla is opgericht in 2000 en heeft onlangs in een tweede financieringsronde 7,5 miljoen dollar opgehaald.

Behalve Sentilla leveren verschillende starters apparatuur om het energieverbruik van servers in datacenters in de gaten te houden. Zo levert SynapSense draadloze sensoren die temperatuur en luchtvochtigheid van datacenters bijhouden, zodat koelsystemen beter kunnen worden beheerd. Cassatt ontwikkelt software waarmee machines die niet in gebruik zijn automatisch worden uitgezet.

Ook giganten als HP en Microsoft hebben zich al een tijd op technologie gestort om het datacenter zuiniger te maken.