Volgens onderzoeken verhoogt veel zitten en zittend werk de kans op diverse ziektes, zoals diabetes en hart- en vaatziektes. Met een kantoorfunctie breng je al snel meer dan één derde van je dag zittend door. 's Avonds na het werk sporten is daarbij al niet (meer) de oplossing.

Kom in beweging!

De enige manier om gezondheidsrisico's te beperken is de tijd die je zittend doorbrengt vaker te onderbreken of zelfs te vervangen door beweging. Gelukkig wordt dit probleem in veel bedrijven al erkend en zijn nodige maatregelen inmiddels getroffen: een rondje wandelen tijdens lunch, staand vergaderen, een stoelfiets onder het bureau of op gym ballen zitten in plaats van bureaustoelen. Het kan niet gek genoeg en daarom is er een nieuwe trend in opkomst, namelijk de trampoline op kantoor.

Hoe gebruik je de trampoline tijdens werk?

Typen en springen tegelijkertijd is natuurlijk geen optie en daarom moet je creatief omgaan met de introductie van de trampoline op kantoor. In tegenstelling tot de desk-loopband of de stoelfiets kun je de trampoline niet onder je bureau plaatsen (alhoewel - dit kan wel onder een stabureau, maar dan blijft typen en springen nog altijd een lastige combinatie).

Plaats de trampoline daarom in een vergaderzaal of in een afzonderlijke ruimte. Tijdens een (telefonisch) overleg kun je bijvoorbeeld prima een paar minuten springen. Of spring een minuutje op een mini-trampoline voordat je naar het koffiezetapparaat loopt. Daarbij kun je het zo intensief maken als je zelf wilt: van rustige bouncen tot uitbundig springen.

Voordelen van trampolinespringen

Het voordeel van springen op een trampoline is dat je in korte tijd enorm veel spieren gebruikt. Hierdoor is het ook niet nodig om minutenlang achter elkaar te springen op de trampoline. Eén keer per uur 2 minuten springen is al voldoende om de kans op gezondheidsproblemen te voorkomen. Daarnaast ga je er niet alleen fysiek op vooruit, ook mentaal kan het een boost geven. Want stiekem is trampolinespringen ontzettend leuk.

Klein of groot?

Een ander voordeel van een trampoline is dat je kunt kiezen uit veel verschillende formaten. Wil je er eentje binnen plaatsen, dan is er de mini-trampoline. De mini-trampoline heeft een diameter van ongeveer 140 cm, is licht en makkelijk verplaatsbaar en is vaak voorzien van handbeugels zodat de trampoline toegankelijk is voor verschillende doelgroepen. Heb je echter achter je gebouw nog een groot terrein of stuk grasveld, dan kun je overwegen om te kiezen voor een grote trampoline. De keuzehulp van Betersport helpt je op weg om de juiste trampoline voor op het werk te vinden.