Google Glass is nog steeds niet officieel verkrijgbaar. Desalniettemin maakt de kruising tussen een bril en een smartphone al veel los in de media en politiek. Waarbij de angst voor privacyschending de boventoon voert. Wetenschappers van de Zwitserse universiteit ETH Zurich kunnen Google Glass wel eens op voorhand hebben achterhaald. En de discussie daarmee verlegt.

Ondenkbare oppervlaktes

Het printplaatje of eigenlijk printlaagje heeft een dikte van één micrometer en is gemaakt van paraleen. Een vochtafstotend en duurzaam laagje polymeer. Het laagje is zo buigzaam en flexibel dat het op de meest ondenkbare oppervlaktes past. De onderzoekers hebben meerdere medische toepassingen op het oog, waaronder eentje om constant de oogboldruk te meten bij de behandeling van groene staar.

Toekomstbeeld

De stap naar een slimme contactlens met beeld is wellicht minder ver dan gedacht. Andere onderzoekers zijn namelijk druk bezig om camera's voor op het oog op nanoschaal te ontwerpen. Volgens het gezaghebbende Smithsonian Magazine kan dit allemaal nog wel jaren duren.

Aflevering van de Britse Channel 4-serie Black Mirror, met een gelijksoortig toekomstbeeld.