Het idee achter Network.com was dat Sun rekenkracht vanuit zijn eigen datacentra verhuurde voor een vaste prijs; 1 dollar per cpu per uur. Daarmee richtte Sun zich op bedrijven die tijdelijk veel rekenkracht nodig hebben. Daarvoor waren concurrenten als IBM al actief in de markt. De Network.com-grid bestond uit x64-systemen die draaiden op Solaris 10.

De dienst is twee jaar geleden na flinke vertraging gestart in Amerika, en Europa, maar accepteert sinds een paar weken terug geen nieuwe klanten meer. Erg succesvol was de dienst vanaf het begin niet te noemen, en zeker in Europa heeft Sun weinig aandacht besteed aan Network.com.

Maar Sun ontkent dat tegenvallende populariteit de reden is dat de dienst offline is gehaald. Sterker, zo maakte het bedrijf bekend tijdens een persbijeenkomst in de VS, de dienst gaat worden uitgebreid. Ondertussen staat ook op de site van Network.com te lezen dat de dienst 'in een overgangsfase' zit.

Met die overgang wordt uiteraard de populairste hype van dit moment aangehaald: de Cloud. "Het was een vroege poging tot cloud computing. Een aantal functies werkten goed, een aantal niet", zo tekent de nieuwsdienst van IDG op uit de mond van Dave Douglas, hoofd van de Cloud Computing-divisie van Sun. "Maar we denken nog steeds dat dit model helemaal klopt." In het cloudverhaal, zo doet hij uit de doeken, zal Sun zijn aandacht vestigen op infrastructuur zoals Network.com ooit was, en op diensten

Dat Network.com in dat licht een herlancering wacht, dat wil Douglas nog wel bevestigen. En dat bijvoorbeeld MySQL als hosted database, of dat Network.com omgevormd zou kunnen worden tot een on-demand dienst ontkent hij evenmin. Maar voor een officiële aankondiging rond de herlancering van Network.com nog gewacht worden tot begin volgend jaar. Bron: Techworld