In 2008 hebben de 10 grootste OEM-fabrikanten voor 92 miljard dollar aan halfgeleiders gekocht, blijkt uit onderzoek van Gartner. Dit is een daling van 3,8 procent ten opzichte van 2007. De grote bedrijven zijn samen goed van eenderde van de halfgeleiderconsumptie. Over de hele linie was de daling nog groter: 4,4 procent.

Goede start

De halfgeleidermarkt kende vorig jaar volgens Gartner een goede start. Door de economische recessie nam de vraag in de laatste maanden echter sterk af. Volgens branchevereniging SLA is de verkoop in december 2008 ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder met 22 procent gedaald.

HP de grootste, Apple stijgt

HP was net als in 2007 de grootste afnemer van halfgeleiders. De fabrikant kocht voor 16,5 miljard aan chips voor in zijn computers, servers en PDA’s.

Grote stijger in de top 10 is Apple. Door 7 miljard euro uit te geven aan halfgeleiders stoomde het bedrijf van de negende naar de zesde plaats. “Apple heeft opnieuw laten zien hoe innovatief technologiegebruik, en een goed besef van wat klanten willen kan lijden tot een sterke omzetgroei en dus ook in de halfgeleiderconsumptie”, zegt onderzoeker Alfonso Velosa.

De halfgeleidermarkt is sterk conjunctuurgevoelig en heeft momenteel erg veel last van de economische recessie. Er is minder vraag naar elektronica waarin dit materiaal verwerkt zit. Hierdoor hoeft er minder geproduceerd te worden. Veel producenten schrapten de afgelopen maanden duizenden banen en sloten fabrieken.