In het derde kwartaal van 2007 gingen er wereldwijd 728.894 draagbare zakcomputertjes over de toonbank. Dat is anderhalf procent meer dan in het tweede kwartaal. Maar als we de cijfers vergelijken met die uit het derde kwartaal 2006, dan zien we een daling van maar liefst 39,3 procent. IDC verwacht dan ook dat fabrikanten ofwel de productie terugdraaien of de markt zelfs helemaal verlaten.

Volgens IDC is de daling vooral te wijten aan de concurrentie van smartphones en ‘geconvergeerde mobiele devices’ zoals de BlackBerry, gebieden waar nu ook meer R&D-budget voor wordt vrijgemaakt. “Hoewel de markt voor handheld in een dal zit, heeft het nog wel toekomst”, meent IDC-analist Ramon T. Llamas. “De handheld heeft nog altijd een trouwe groep aanhangers, vooral onder zakelijke gebruikers.” Volgens Llamas komt dat vooral door de in vergelijking met smartphones lage gebruikerskosten.

Palm bleef in het derde kwartaal van 2007 de overduidelijke marktleider, hoewel het nu al twee jaar lang geen nieuwe PDA op de markt heeft gebracht. HP behield de tweede positie en kondigde in september een reeks nieuwe handhelds aan, waaronder de 111 Classic Handheld en de 211 Enterprise Handheld.

Mio heeft nu al zijn handhelds standaard uitgerust met GPS; volgens IDC een reden waarom Mio geleidelijk blijft groeien. Het bedrijf heeft ook nog twee nieuwe apparaten op de markt gebracht, waaronder de P560 met ondersteuning voor Wi-Fi. Fujitsu Siemens had een goed kwartaal en veroverde de vierde plaats in het overzicht van IDC, en dat is vooral te danken aan de C Series en N Series apparaten. Sharp bleef ook nog in de topvijf, maar kreeg wel de grootste klap te verwerken. Over een periode van een jaar gemeten, zag Sharp het aantal verkochte handheld met 82,7 procent teruglopen.

Bron: Techworld