Nokia, Samsung en LG gaan aan de leiding op de wereldwijde markt voor mobieltjes. Die heeft in het vierde kwartaal van 2009 een omzet van 324 miljoen behaald. Dat is 10 procent gegroeid ten opzichte van een jaar geleden. Ook is er voor het eerst sinds het derde kwartaal van 2008 weer groei geboekt in deze markt. Dat blijkt uit een rapport van Strategy Analytics, schrijft eWeek.

Samsung en LG verscheepten recordaantallen telefoons. Nokia, Motorola en Sony Ericsson - die in het derde kwartaal nog slechter presteerden dan verwacht - herstelden zich in het vierde kwartaal. Apple bleef ook groeien, maar iets minder hard dan was beraamd. In totaal zijn in 2009 1,13 miljard toestellen verkocht. Dat is 4 procent minder dan in 2008.

Nokia blijft enorm

Marktleider Nokia verkocht in het laatste kwartaal 126,9 miljoen telefoons, een groei van 12 procent ten opzicht van een jaar eerder. Ondanks sterke concurrentie van Apple, RIM en anderen bezit Nokia nu 39 procent van de markt voor smartphones, stelt Strategy Analytics.

Maar op lange termijn moet Nokia nog veel uitdagingen het hoofd bieden, aldus Neil Mawston van het onderzoeksbureau. Hij wijst op het kleine marktaandeel op touchscreengebied en de achterstand van Nokia in Amerika. Daar is de Finse telefoonfabrikant een kleine speler.

Samsungs marktaandeel is gestegen naar 20,1 procent. In 2008 was dat nog 16,7 procent. Voor het eerst passeerde Samsung de grens van 200 miljoen verkochte toestellen in een jaar. Vooral de touchscreenmodellen deden het goed. LG behaalde ook een record met een marktaandeel van 10,5 procent.

Sony Ericsson op weg

De verkoopcijfers van de nummer vier, Sony Ericsson, zijn in het laatste kwartaal met 40 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode 2008. Volgens Mawston is het merk echter weer op de weg terug na een flinke bezuinigingsoperatie. "De kans dat Sony Ericsson weer winst gaat maken in het eerste of tweede kwartaal is toegenomen."

Apple had in het vierde kwartaal een wereldwijd marktaandeel van 2,7 procent. Het verkocht bijna twee keer zoveel iPhones dan in het slotkwartaal van 2009. Maar Mawston noemt dit toch "minder dan verwacht".