Dat concludeert marktonderzoeker Gartner in een nieuw rapport. In het derde kwartaal zijn er wereldwijd 12,8 procent meer smartphones verkocht, een flinke groei gezien de crisis. Overigens groeide de omzet met slechts 0,1 procent.

Weinig hoop

Echter de verkoop van smartphones met WinMo daalde met maar liefst 20 procent in diezelfde tijd. De lancering van Windows Mobile 6.5 kwam te laat om het kwartaal voor Microsoft te redden.

En Gartner is sceptisch dat 6.5 in het nu lopende kwartaal het rampzalige tij kan keren. "Nee, niet echt. Het ziet er naar uit dat het hoogstens de daling kan stabiliseren", aldus analist Carolina Milanesi tegen Computerworld.com.

Het aandeel van WinMo op de smartphonemarkt is volgens Gartner momenteel 7,9 procent. Het iPhone OS heeft 17,1 procent, Blackberry 20,8 en Symbian heerst nog steeds met 44,6 procent marktaandeel. Android groeit, maar zit nog op 3,5 procent.

Over naar Android

Steeds meer fabrikanten keren zich af van WinMo. Motorola heeft al helemaal afscheid genomen van Windows Mobile en ook andere fabrikanten zien meer in andere platforms zoals Android. Gartner voorspelt dat Android in 2012 een marktaandeel van 18 procent zal hebben.

Windows Mobile heeft dit jaar de boot flink gemist. In september erkende topman Steve Ballmer dat Microsoft 'heeft gefaald met Windows Mobile'. De oorspronkelijke bedoeling was dat WinMo 7.0 dit jaar zou uitkomen, maar dat is verschoven naar 2010.

Capitulatie

Sommige analisten speculeren hardop dat WinMo 7 weleens het laatste mobiele OS uit Redmond zou kunnen zijn. Als die ook niet aanslaat gooit Microsoft de handdoek in de ring en richt zich verder op mobiele Office-applicaties op andere platforms, zoals met de Nokia-deal van afgelopen augustus.