In totaal verkocht het bedrijf in 2007 33 procent minder mobiele telefoons dan in het jaar daarvoor. Greg Brown, die onlangs het stuur van het bedrijf overnam heeft laten weten dat zijn team keihard bezig is om de verkoopcijfers voor mobiele telefoons weer op de rails te krijgen, meldt ComputerWorld.

Niet alleen maar slecht

Ondanks de tegenvallende cijfers was het jaar 2007 niet alleen maar slecht voor Motorola. In het vierde kwartaal werd er zelfs een stijging gesignaleerd van het aantal verkochte mobieltjes. Deze stijging bleek niet genoeg om de dramatische eerste drie kwartalen goed te maken. Ironisch genoeg deden bijna alle segmenten binnen het bedrijf het beter dan het jaar daarvoor, met als uitschieter de business unit Symbol Technologies Inc, die een omzetstijging van 43 procent mocht neerschrijven.

Slecht gesteld

Jeffrey Kagan, een technologie-analist die de prestaties van Motorola al enkele jaren volgt laat weten dat het bedrijf al jaren kwakkelt met de verkoopcijfers en dat het op dit moment allesbehalve goed gaat met het bedrijf: 'Het is Motorola niet gelukt om een appraat te ontwikkelen dat het succes van de allereerste Razr kon evenaren, dat heeft gevolgen voor de verkoop gehad.' Volgens Kagan is het nog maar de vraag of het Motorola lukt deze klap in 2008 te boven te komen met een toestel dat wel succes heeft: 'De mobiele telefoonindustrie is ontzettend lastig en voortdurend onderhevig aan veranderingen. Het is niet alleen een markt van technologie, maar ook van mode.'

Nokia wint

Waar Motorola verliest staat Nokia duidelijk op winst. Het bedrijf profiteerde duidelijk van de verliezen van Motorola. Tussen oktober en december steeg het wereldwijde marktaandeel van de Finse mobiele telefoonproducent naar veertig procent.

Nokia verkocht 113,5 miljoen telefoons in het vierde kwartaal. Dat is meer dan de drie directe concurrenten samen. Het bedrijf houdt ook een stevige poot aan de grond in opkomende markten zoals China en India. Nokia verwacht dat haar marktaandeel in het eerste kwartaal gelijk blijft maar later dit jaar verder zal stijgen.