De langdurig tegenvallende financiële resultaten kosten Costolo de kop. De topman die sinds 2010 aan het roer staat bij het microblog kreeg het de afgelopen jaren niet voor elkaar om een winstgevend platform neer te zetten. Sterker nog, Twitter heeft nog nooit winst gemaakt. Na de beursgang in 2013 is de druk alleen maar verder toegenomen.

Als interim-CEO wordt mede-oprichter Jack Dorsey terug op zijn oude plek gezet. Vanaf 1 juli staat de tevens CEO van betaalbedrijf Square tijdelijk aan het roer totdat Twitter een definitieve leider heeft gevonden. Die krijgt de lastige taak om eindelijk een advertentiemodel te vinden dat wel structureel geld opbrengt. Een misschien nog wel groter probleem is de gestagneerde gebruikersschare van het microblog. Er komen veel te weinig nieuwe gebruikers bij.

Zinkend schip

Costolo blijft overigens wel aan als bestuurslid.Toch leverde de aankondiging van zijn vertrek als CEO een beursstijginkje van 7 procent op. Dat zal niet voldoende zijn om het voorlopig zinkende schip van Twitter boven water te houden. Twitter leed het eerste kwartaal van 2015 een verlies van 162 miljoen dollar.