De aanklacht is ingediend tegen de topmanagers van de elektronicabedrijven. Zij zouden geheime ontmoetingen hebben gehad waarin ze afspraken maakten over minimumprijzen en prijsverhogingen die ze bij bepaalde computerleveranciers in rekening brachten. Ook zouden de bedrijven onderling productinformatie en de productieaantallen hebben overlegd, waardoor ze de prijzen kunstmatig hebben hooggehouden.

Kartelvorming

De kartelvorming zou volgens de openbare aanklager de bedoeling hebben gehad de competitie uit te schakelen. Volgens Cuomo hebben Amerikaanse steden, scholen en zorginstellingen daardoor honderden miljoenen dollars te veel uitgegeven. Hij wil dat geld terughalen. Het zou gaan om de periode 1996 tot 2006.

In de aanklacht staat tevens dat de bedrijven de media trachten te beïnvloeden door consistent berichten naar buiten te brengen dat de hoge prijzen werden veroorzaakt door tekorten aan aanvoer van componenten of de hogere vraag dan verwacht. Daardoor zou er een tekort aan lcd-schermen zijn.

Al 890 miljoen boete betaald

Veel van de betrokken bedrijven hebben vorig jaar bekend zich al eerder schuldig te hebben gemaakt aan dergelijke afspraken en zijn er al boetes van in totaal 890 miljoen dollar betaald. Begin dit jaar is ook Dell om dezelfde redenen een rechtszaak tegen enkele lcd-makers begonnen. Ook Nokia spande eerder een kartelzaak aan.