Het duurde vrij lang voordat Google duidelijkheid kon geven over de problemen die maandag ontstonden. Het bedrijf stelde eerst dat van ongeveer 150.000 Gmail-accounts (0,08 procent) alle data of een deel daarvan was verwijderd. Mails, mappen en contacten waren verdwenen.

In een blogpost legt Google nu uit dat het uiteindelijk om 0,02 procent van alle Gmail-accounts ging. "Het goede nieuws is dat de e-mail nooit verloren is gegaan en we hebben voor veel getroffenen de toegang hersteld", aldus de zoekgigant.

Alle kopieën weg

Het terugdraaien van de fout duurt alleen langer dan verwacht. Het blijkt namelijk dat alle kopieën van de Gmail-data zijn gewist. De informatie was nergens meer te vinden in de Google-cloud. Dit is gebeurd ondanks de voorziening van Google om meerdere kopieën van Gmail-inboxen te bewaren in verschillende datacenters.

"In sommige zeldzame gevallen kunnen softwarebugs verschillende kopieën van de data aantasten. dat is wat hier is gebeurd", aldus de zoekgigant. "Sommige kopieën van de mail zijn gedelete, en we hebben de afgelopen 30 uur hard gewerkt om het terug te halen voor de mensen die zijn getroffen."

Om de data ook tegen dergelijke bugs te beschermen, heeft Google nog een laatste redmiddel. Alle informatie wordt ook op tapes opgeslagen. Dat opslagmedium wordt niet live gesynchroniseerd en kan dus niet gelijk getroffen worden door bugs zoals deze. Het terugzetten van de data vanaf tapes duurt wel aanzienlijk langer dan het terugzetten van een backup die zich in een ander datacenter bevindt. "Daarom duurt het uren om de e-mail terug te zetten in plaats van milliseconden."

Storage-update de mist in

Volgens Google is de bug veroorzaakt door de installatie van een storage-update. Na het ontdekken van het probleem werd de uitrol (deploy) van die update onmiddellijk stopgezet en teruggedraaid voor die locaties waar het al was geïnstalleerd. Dat ingrijpen kon niet voorkomen dat een deel van de Gmail-gebruikers tijdelijk was buitengesloten van hun accounts.

Mensen die werden getroffen door het probleem hebben waarschijnlijk geen e-mail ontvangen in de tijd dat er gewerkt werd aan het terugzetten van de data, waarschuwt Google. Het is niet bekend hoe recent de tape-backups zijn en of die dus wel alle mails bevatten. Door oudere backups kunnen er dus nog mails 'verloren' zijn - en blijven.

Volgens het Apps Status dashboard zijn de problemen inmiddels helemaal verholpen. Google biedt zijn excuses aan en zegt: "Sorry voor de schrik."

Update:

Google laat nog aan Webwereld weten dat "een zeer klein aantal zakelijke accounts" is getroffen door deze fout. Die betalende gebruikers hebben voorrang gekregen bij de afhandeling van het probleem, verklaart Google.