Wereldwijd zijn zes maanden na de start van Microsofts Windows Genuine Advantage-programma honderd miljoen exemplaren van Windows XP gevalideerd.

Volgens Microsoft betekent dit dat inmiddels meer dan 20 procent van alle systemen met Windows XP is gevalideerd. Het programma is hiermee 'veel succesvoller' dan verwacht, aldus Microsoft.

Wereldwijd heeft Microsoft via het validatieprogramma 22 miljoen illegale kopieën van zijn besturingssysteem ontdekt. In Nederland werd bijna 28 procent van de ter validatie aangeboden systemen herkend als niet legitiem. In de meeste gevallen kwam dit doordat een ongeldige licentiecode werd gebruikt.

Een andere oorzaak voor het niet kunnen valideren van een systeem met Windows XP, is wanneer mensen denken een legale versie te betrekken bij een nieuwe computer maar deze in de praktijk niet krijgen geleverd. In Nederland heeft Microsoft tegen ruim ongeveer vijftig computerbouwers juridische actie ondernomen.

Omzeilen

Het Windows Genuine Advantage-programma werd in juli vorig jaar door Microsoft ingevoerd. Hierbij wordt de Windows-software van bezoekers van onder meer het Windows Download Center gecontroleerd op authenticiteit.

Amper een dag na de officiële introductie verscheen op internet echter al een handleiding om de verplichte systeemcontrole, onderdeel van WGA, te kunnen omzeilen.

Microsoft zegt evenwel te hebben geconstateerd dat in slechts 0,38 procent van de gevallen geprobeerd is de WGA te omzeilen. Bron: Techworld