Gemiddeld komt het adsl2+-pakket van Versatel uit op 10 Mbps, precies de helft van de snelheid waarmee het telecombedrijf groot adverteert. Het 40 euro kostende abonnement wordt door Versatel ingezet om voetbal in de huiskamers te krijgen. Voor het tv-kijken is ongeveer 6 Mbps benodigd; de rest blijft over voor het internetten.

Het grootste deel van de Versatel-abonnees bereikt een maximum van ongeveer 12,5 Mbps. Bijna niemand komt boven deze snelheid uit, zo stelt Kyrill Poelmans van het Leidse onderzoeksbureau iPing, dat via het programma Nuria doorlopend de snelheid van verschillende internetpakketten meet. Zoals bekend speelt bij adsl2+ de afstand tot de wijkcentrale een belangrijke rol. Wie verder dan pakweg 1,5 kilometer woont, ziet zijn snelheid drastisch afnemen.

Uitgaande van deze snelheden en de 6 Mbps die voor tv-kijken wordt gereserveerd, houdt de consument ruim 6 Mbps over voor internet. "Gezien de prijs van 40 euro nog steeds een prima deal, maar natuurlijk niet wat Versatel hard roept", zo meent Poelmans.

Chello

Overigens is het normaal dat de officiële snelheden nooit worden gehaald. Maar volgens Poelmans komt Chello met zijn snelste abonnement Extreme, dat met Versatel vergelijkbare snelheden belooft, gemiddeld een stuk hoger uit dan Versatel. "De eerste indicaties wijzen op ruim 13 Mbps gemiddeld."

Versatel kampte bij de introductie van zijn pakket met de nodige aanloopproblemen. Op de persconferentie voorafgaand aan het voetbalseizoen moest directeur Raj Raithatha erkennen dat niet veel meer dan de helft van de 20.000 abonnees is aangesloten. Technische problemen zouden hiervan de oorzaak zijn. De Consumentenbond opende zelfs een klachtenlijn. Inmiddels zouden de technische problemen goeddeels zijn opgelost.