Dit melden verschillende Amerikaanse bedrijven die draadloze netwerken (WLAN) installeren. De frequentie wordt niet alleen gebruikt door draadloze netwerken, maar ook door apparaten zoals magnetrons, draadloze huistelefoons en bepaalde Bluetooth-apparatuur.

Het marktonderzoeksbureau Cahners In-Stat Group verwacht een toename van het aantal WLAN-gebruikers in de Verenigde Staten van 41 procent in de komende jaren tot 33,9 miljoen gebruikers in 2002.

De toename van het aantal gebruikers zorgt voor meer interferentie en ruis. Deze ruis veroorzaakt een daling van de performance van vijftien tot dertig procent. De verstopping doet zich vooral voor in de verstedelijkte gebieden. Volgens een adviseur van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) wordt het probleem op korte termijn zo groot dat alleen nog maar buiten de verstedelijkte gebieden de 2,4 GHz band gebruikt kan worden voor draadloze toepassingen.

Installatiebedrijven melden dat bij te grote verstopping de 2,4 GHz band wordt ingeruild voor andere frequenties zoals de 5GHz band. Volgens Jan Haagh, product manager van de wlan-divisie Orinoco van Lucent Technologies in Utrecht moeten WLAN-fabrikanten een technische oplossing bedenken voor het probleem. "Wij kunnen de datapakketten inmiddels zo klein maken dat het tussen de signalen van een magnetron doorgestuurd kan worden", aldus Haagh.