Even leek het er op dat SP1 voor Vista nog dit jaar zou verschijnen. Dit omdat Bob Muglia, vice-president bij Microsoft, verkondigde dat SP1 tegelijk met Longhorn zou worden vrijgegeven, die eind dit jaar verschijnt.

Uit een officieel document dat Microsoft vorige week bij een rechtbank heeft ingediend blijkt echter dat Microsoft eind dit jaar alleen een testversie van SP1 gereed heeft.

Veel systeembeheerders wachten traditiegetrouw tot het eerste service pack is uitgebracht voordat ze ├╝berhaupt de uitrol van een nieuw besturingssysteem overwegen.

Analisten stellen echter dat Microsoft in zijn ingediende documenten het zekere voor het onzekere heeft genomen en een slag om de arm houdt.

"Het bedrijf heeft waarschijnlijk rekening gehouden met de mogelijkheid van onverwachte vertraging", zegt Heather Bellini van UBS Investment Research. "Wij denken dat SP1 voor het eind van het jaar beschikbaar kan zijn."

Bellini krijgt bijval Andrew Brust van adviesbureau (en Microsoft-partner) Twentysix New York. "Microsoft is zich bewust van de noodzaak een service pack uit te brengen."

Microsoft laat weten nimmer een definitieve introductiedatum voor SP1 voor Vista te hebben gecommuniceerd. De softwarefabrikant wil dan ook niet spreken van 'vertraging' in het geval SP1 wel in 2008 wordt vrijgegeven.

Volgens Citigroup Global Markets is het niet zo relevant wanneer SP1 voor Vista wordt uitgebracht. Dit omdat veel bedrijven toch zullen wachten met de uitrol van Vista tot dat Windows Server 2008 beschikbaar is. Bron: Techworld