Intel-CEO Paul Otellini, die volgende maand met pensioen gaat, geeft Microsoft een flink deel van de schuld voor de ingezakte pc-verkoop. Hij doet dit in een toelichting op de tegenvallende financiële cijfers van zijn bedrijf. Windows 8 is een te grote omslag, voor pc-kopers, aldus de topman van de processorproducent. Hij stelt dat er een leercurve is, die de acceptatie van het nieuwe besturingssysteem hindert. Daarmee wordt ook de verkoop van computers gehinderd.

Een GUI te ver

Het grote struikelpunt is de geheel nieuwe, voor touch ontwikkelde gebruikersinterface (GUI). Die zogeheten Modern UI (voorheen Metro geheten) is een flinke omslag voor gebruikers die gewend zijn aan de al jaren ingeburgerde desktopinterface. "We hadden niet net zo'n adoptiecurve in Windows 7 versus XP voorheen", zegt Otellini. De CEO slaat hierbij tussenversie Windows Vista over, net zoals een groot deel van de markt letterlijk heeft gedaan.

De Modern UI vereist volgens de vertrekkende ceo "enige training". Hij meent wel dat dit slechts een eenmalige horde is: "Als je eenmaal over die adoptiecurve heen bent, denk ik niet dat je teruggaat." Eerder heeft Microsoft zelf ook gesteld dat Windows 8 slechts een kwestie van wennen is.

'Kwestie van wennen'

Uit metingen van het bedrijf onder Windows-gebruikers die hun gebruik anoniem laten meten, blijkt dat dit zes weken duurt. "Zelfs als je een desktopgebruiker bent, is er na verloop van tijd een omslagpunt", zei Windows-topvrouw Julie Larson-Green eind vorig jaar. Om te wennen, moeten gebruikers wel eerst een systeem met Windows 8 kopen, en dat blijkt in de praktijk tegen te vallen.

De pc-verkoop is in het eerste kwartaal van dit jaar met een forse 13,9 procent gedaald. Onderzoeksbureau IDC geeft Windows 8 daarvan de schuld. “Helaas heeft Windows 8 gefaald in het stimuleren van de pc-markt. Sterker nog, het heeft de markt afgeremd", aldus de marktvorser in zijn kwartaalanalyse. Pc-processorreus Intel heeft hier ook klappen van gekregen: de winst is 25 procent ingezakt.

Touch-tekort en hoge prijzen

De binnenkort vertrokken ceo Otellini noemt nog twee factoren voor de inzakkende pc-markt. Beide zijn ook aan Windows 8 gerelateerd. Ten eerste is er sinds de lancering van dat besturingssysteem een tekort aan systemen met touch-schermen, waar de software juist voor is ontworpen. Ten tweede hebben touch-pc's en Windows-tablets een relatief hogere prijs dan reguliere pc's. Dit schrikt volgens Otellini veel consumenten af, die immers al jaren gewend zijn aan goedkope machines.

Touch is wel aantrekkelijk voor gebruikers, stelt de Intel-ceo. Alleen niet voor de huidige, redelijk hoge, prijzen. Maar dit is een kwestie van tijd, belooft Otellini. Hij voorspelt dat de prijzen de komende kwartaal zeer snel zullen dalen. Eind dit jaar moeten dunne touch-laptops (zogeheten touch-enabled Ultrabooks) uitkomen die 500 tot 600 dollar kosten, aldus Otellini. Die toekomstige Windows 8-apparaten hebben dan een nieuwe generatie Intel-chips.

Ultrabook-probleem 2.0

De ceo van de chipmaker heeft eerder soortgelijke geruststellingen geuit over de relatief dure Ultrabooks. Dat zijn dunne, lichte en toch krachtige laptops, naar voorbeeld van Apple's MacBook Air. Tot op heden hebben die 'luxe' pc's de markt niet een nieuwe impuls gegeven en dat lijkt ook niet te gebeuren. Zowel consumenten als zakelijke gebruikers gaan niet voor Ultrabooks.