Twee astronauten hebben een ruimtewandeling van anderhalf uur gemaakt met als enige doel het vervangen van een netwerksysteem, een zogenaamde multiplexer/demultiplexer (MDM). Van te voren was de doos, ter grootte van een magnetron, voorzien van een nieuwe printplaat en tijdens de altijd spannende zweeftocht langs de buitenkant van het ISS werd de hardware vervangen, meldt NASA.

Bijna verdronken in ruimtepak

De MDM in productie functioneert overigens gewoon naar behoren, het euvel zat in de backup. Bij het ISS zijn de meeste systemen twee- drie of zelfs viervoudig redundant. Zeker apparatuur die aan de buitenkant van het ruimtestation is gemonteerd staat bloot aan fikse doses straling en extreme temperatuurschommelingen.

Vermeldenswaardig is ook dat de astronauten Rick Mastracchio en Steve Swanson deze keer ín hun helm ook nog een soort scubasysteem hadden, inclusief mondstuk, meldt The Register. Vorig jaar verdronk Mastracchio namelijk bijna tijdens een ruimtewandeling toen zijn ruimtepak langzaam volstroomde met koelwater uit een lek.

File voor ISS door softwareblunder

Verschillende onderdelen van de nieuwe ruimtepakken zijn meegekomen met de SpaceX Dragon, de commerciële raket die vorige week succesvol is gelanceerd. In september vorig jaar ondervond de Cygnus-module van concurrent Orbital Sciences nog een gênant probleem. Wegens een softwarefout in de navigatiesystemen kon het ruimtevrachtvoertuig niet koppelen aan het ISS.

Lancering van de SpaceX Dragon: